Sikkasztott a Nobel-békedíjas?

2010. december 06. 13:14

Pénzügyi visszaélésekkel vádolták meg Muhammad Junuszt, a szegények bankjának létrehozóját. A norvég hatóságok vádjait alaptalannak és koholmánynak nevezte a Grameen Bank, illetve a bangladesi pénzügyminiszter, A. M. A. Muhith is megvédte a Nobel-békedíjast.

2010. december 06. 13:14

A bangladesi Nobel-békedíjas Muhammad Junusz állítólag százmillió dollár körüli segélyre szánt pénzt irányított át a Grameen Bankból egy másik vállalkozásába. Norvégia vizsgálatot indított. Elfogadhatatlan, hogy a segélyeket másra használják fel, mint amire azokat szánták - állítja Erik Solheim nemzetközi fejlesztési miniszter. A vádak alapját képező dokumentumok szerint Grameen Bank 175 millió dollár segélyt kapott a Norad norvég segélyszervezettől, amiért rendkívül szegény emberek számára biztosít mikrohiteleket. Ha a vádak igazak, azzal Junusz megsértette az egyezségét az adományozókkal és megszegte az ország pénzügyi szabályait.

Muhammad Junusz még 2006-ban kapott Nobel-békedíjat, amiért az általa alapított Grameen Bank segít a szegény és fedezet nélküli emberek számára hitelképessé és pénzügyileg önellátóvá válni. Az általa létrehozott szegények bankja Bangladesben a mikrohitelek központja; ezen kölcsönök célja a szegénység csökkentése. Az utóbbi években több kritika szólt arról, hogy túlzott kamattal terhelik a mikrohiteleket és segítenek az embereket adósságspirálba taszítani.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gillag74
2010. december 06. 14:42
Ha valóban sikkasztott,akkor valószínűleg vagy szadeszes,vagy szoci.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!