Kikiáltaná az Ausztrál Köztársaságot

2010. augusztus 17. 19:59

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök bejelentette, köztársasággá alakítaná országát, miután meghal II. Erzsébet brit királynő, aki Ausztrália államfője is egyben. A kormányfő az új államforma kérdését nemzeti vitára kívánja bocsátani - írja a Kitekintő.

2010. augusztus 17. 19:59

Julia Gillard június 24-én az ausztrál Munkáspárt vezetője, valamint az ország első női miniszterelnöke lett, miután Kevin Rudd elveszítette támogatottságát a pártban. Az államforma régóta vitatott kérdés Ausztráliában: legutóbb az 1999-es népszavazáson győztek az alkotmányos monarchia hívei, így II. Erzsébet brit uralkodó maradt az államfő.

„Mint miniszterelnök, munkám során szeretném véghez vinni a köztársaság megalapítását” - mondta Gillard a szombati parlamenti választást megelőző kampány során.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. augusztus 18. 10:32
egyébkét a brit nemzetközössági tagsághoz nem szükséges monarchiának lenni
drienovác
2010. augusztus 18. 08:26
nem mindegy nekünk? egyébként a születési előjogokat semi sem indokolja, ezen az alapon nálunk a Habsburgoknak kéne uralkodiuk, pedig pl a legkisebb tapsifülesnek még az európa parlamentbe se sikerült bejutnia, pedig nagyon komoly kampány támogatta, elképessztő mennyiségű óriásplakáttal, más médiafelületekkel... nehogy már még el is eltartsuk őket... kérdés, mibe kerül a királyi család az ausztráloknak, és akarnak-e még fizetni, pláne, ha már nem az anakirályné lesz trónon, akinek a népszerűsége többszöröse a család bármely más tagjának britannia pedig - nos, hát az ausztrálokhoz képest sehol sincs gazdaságilag, az államadósság magas, termelés alig van, félelmetes mértékű az államadósság, szerintem nem az ausztrálok szorulnak britanniára, hanem fordítva...
Legjakabb
2010. augusztus 18. 07:58
free australia
Rothmüller Mortizár
2010. augusztus 18. 07:49
ha 99-ben elvetették az ötletet miért kell megint előhozakodni vele. mint a gyurcsány a vizitdíjjal meg a a tandíjjal.... meg akarja váltani ausztráliát vagy mi? bele akar kerülni a törikönyvbe? legyenek inkább anaroszindikalista közösség:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!