Álhír az észak-koreai csapat nyilvános megalázása?

2010. augusztus 06. 12:41

Erős fenntartásokkal kell kezelni az Észak-Koreából érkező híreket, még akkor is, ha lehet valóságalapjuk, mondta az Origónak Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének adjunktusa.

2010. augusztus 06. 12:41

„Valószínűleg egy bulvárhírről van szó, amely annyiból nem légből kapott, hogy Észak-Koreában a rezsim kezdete óta küldenek embereket bányákba vagy építkezésre kényszermunkára, és eléggé ismert módszer az is, hogy a hibázó tisztviselőknek nyilvánosan önkritikát kell gyakorolnia. A dél-koreai közhiedelem szerint északon bármilyen vétségért elvihetik az embert - bármilyen pozícióban legyen is - Aodzsiba, egy orosz határon lévő bányakomplexumba” - mondta Csoma Mózes Korea-szakértő az Origónak arról a hírről, miszerint az észak-koreai futballcsapatot nyilvánosan alázták meg, a szövetségi kapitányt pedig kényszermunkára ítélték.

Csoma szerint már csak azért is erős fenntartásokkal kell kezelni a sztálinista országról szóló híradásokat, mert nincs abszolút hiteles forrás a témában. Az észak-koreai hírügynökség propagandát továbbít csak, a dél-koreai balos lapok pozitívan elfogultak Északkal szemben, a jobbos újságok pedig gyakran kiszínezik a Phenjanra rossz fényt vető híreket.

„Mindannyian szerettük volna, ha továbbjut a csapat a kieséses szakaszba, de a tény, hogy a KNDK ott lehetett a vébén és az egész világ támogatását érezte, máris egy győzelem. Számunkra tehát sikeres volt a vb. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben több létesítményünk lesz, és új taktikákat tanulunk” - nyilatkozta az Origónak Alejandro Cao de Benos tiszteletbeli észak-koreai diplomata, aki szerint a futballcsapattal kapcsolatos hír nem igaz, megtévesztő propaganda.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!