Konzervatív győzelem Nagy-Britanniában

2010. május 06. 23:19

A BBC exit pollja szerint a Konzervatív Párt nyerte a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. David Cameronék 307, a Munkáspártnak 255, a Liberális Demokratáknak 59 képviselője lehet. A többi párt 39 képviselőt küldhet a londoni Alsóházba. A konzervatívoknak tehát nincs többségük, bármi előfordulhat.

2010. május 06. 23:19

Az exit poll szerinti eredmény azt jelenti, hogy a konzervatívok megnyerték a választásokat, de nincs többségük a parlamentben (hung parliament). Ez az utóbbi évtizedekben nagyon ritka eredmény a brit választási rendszer (kizárólag választókerületi egyéni képviselőkből álló parlament) miatt.

Frissítés: Magyar idő szerint reggel hétkor a 650 mandátumból 536 dőlt el.

Konzervatív Párt: 264 képviselő, +81 mandátum

Munkáspárt: 205, -74

Liberális Demokrata Párt: 40, -7

David Cameron 22 ezer szavazat előnnyel őrizte meg képviselői mandátumát. Cameron győzelmi beszédében elmondta, hogy pártja az előrejelzések szerint több körzetben fordít, mint 1931 óta bármikor. Stabil kormányzást ígért Nagy-Britanniának. Az ország változást akar, a Munkáspárt elveszítette mandátumát a kormányzásra, jelentette ki, de azt is mondta, hogy elsősorban a nemzet érdekét fogja nézni, és az a stabil kormányzás.

Gordon Brown beszédében a jövővel kapcsolatban nagyon óvatosan fogalmazott, mint mondta kötelességem, hogy Britanniának stabil és erős kormánya legyen”. Nem beszélt győzelemről, de vereségét sem ismerte el.

A Liberális Demokrata Párt a várakozásokhoz képest gyengés teljesített. Mind szavazatok, mind a mandátumok tekintetében ismétlik legutóbbi eredményeiket, pedig az elmúlt két hét gyakorlatilag az előretörésükről szólt.

Frissítés: A 650 mandátumból eddig 607 dőlt el. Konzervatív Párt: 288 képviselő; Munkáspárt: 241; Liberális Demokrata Párt: 51.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2010. május 08. 08:55
Érdekes lehet egy Cameron-Clegg kormányzás. Persze nem biztos, hogy stabil lenne. A konzervatívok egy őszi választáson esetleg erősödhetnének. Különben Clegg jóval konzervatívabb, mint saját pártja.
crm114
2010. május 07. 13:05
Azt azért el kell ismerni, hogy egy LibLab kormány sokkal legitimebb lenne, mint egy kisebbségi tory kormány. Szegény angolok már mondogatják, hogy Angliának is kellene külön parlament, mint Észak-Írországnak és Skóciának, és akkor a brit parlamentet talán meg is lehetne szüntetni (most is jelentős részben a skótok hozták össze a baloldali győzelmet Britanniának)
kunbella
2010. május 07. 12:20
Én nem zárnék ki egy olyan választási koalíciót, amelyben a Torykat támogatnák az Ulsteri Unionista képviselők a walesi és skót nacionalisták. Ha 308-310 körül lesz a toryk végső eredménye, még ez is működhetne. A skót parlamentben különben a kisebbségi skót nacionalista kormányt támogatja a konzervatív párt.
ulloiut
2010. május 07. 12:13
"BREAKING NEWSLib Dem leader Nick Clegg says he sticks to his view that the party with most votes and seats - the Conservatives - should seek to form a government." Kérdés, hogy ki fogja megszavazni a konzervatívok előterjesztéseit, mert a LibDemek nem sokban értenek egyet velük. Szerintem gyors előrehozott választás lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!