Lemondott a belga kormány

2010. április 22. 16:20

Yves Leterme három év alatt harmadszor mondott le a miniszterelnökségről. Továbbra sincs megoldás a flamand-vallon vitára.

2010. április 22. 16:20

A flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában, ezért a flamand liberálisok kiléptek az ötpárti koalícióból. A flamandok azt követelték: a nyelvi határok mentén vágják ketté a kerületet, és így biztosítsák, hogy a kétnyelvű Brüsszel körüli Flandriában csak flamand pártokra lehessen szavazni - még a agglomerációban élő szórványvallonoknak is.

Leterme 2007-ben győzött először, de még ugyanabban az évben lemondott a meghiúsuló államreform miatt. Akkor az uralkodó Guy Verhofstadt flamand liberális politikust bízta meg a kormány ideiglenes vezetésével. Leterme később rövid időre visszatérhetett a kormányfői posztra, de onnan még 2008-ban ismét távoznia kellett a csődbe került Fortis bankháznak a BNP Paribas francia nagybank kezébe történő átjátszása, illetve a bíróság befolyásolási kísérlete miatt. Utóda Herman Van Rompuy lett, akit azonban tavaly decemberben megválasztottak az Európai Tanács elnökévé. Ekkor Leterme újra kormányfő lett, de a posztról most harmadszor kellett lemondania.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szpal
2010. április 22. 17:10
Saját országot a flamandoknak!
Silcon
2010. április 22. 16:48
Sokat megélt magyar állampolgárként első gondolatom az volt, hogy biztos a végkielégítésre hajtanak :) 3x, nem rossz! Csókoltatom őket, nem lehetne egy flamandot vagy egy vallont kinevezni kisebbségi EU biztosnak? Talán megértőbb lenne velünk. Belgák meg nincsenek is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!