Kadhafi: dzsihád!

2010. február 26. 11:12

Dzsihádot hirdetett Líbia diktátora Moamer Kadhafi Svájc ellen, miután az népszavazásban tiltotta meg új minareteket építését. A két ország viszonya akkor romlott meg, amikor a diktátor fiát Genfben őrizetbe vették.

2010. február 26. 11:12
Bengázi városában csütörtökön tartott beszédében Kadhafi azzal vádolta az „istentelen” Svájcot, hogy mecseteket rombol. Azok a muzulmánok, akik Svájccal üzletelnek, hitehagyottak, szembeszállnak az iszlámmal, a Koránnal és Mohamed prófétával - jelentette ki. Szerinte „a Svájc, a cionizmus és a külföldi agresszió elleni dzsihád” nem egyenlő a terrorizmussal: „hatalmas különbség van a terrorizmus és a dzsihád között”.

Svájcban tavaly tartottak népszavazást az új minaretek építésének tilalmáról, a szavazók 57,7 százaléka támogatta a javaslatot. A két ország kapcsolatai erősen megromlottak, miután 2008-ban Genfben őrizetbe vették Hannibal Kadhafit, a diktátor fiát, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szállodai alkalmazottakat bántalmazott. 2009-ben Líbiában őrizetbe vettek két svájci üzletembert törvénytelen gazdasági tevékenység folytatásának gyanújával. Egyiküket hazaengedték, másikuknak le kell töltenie négy hónapos büntetését. Hannibal esete után Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
force
2010. február 27. 13:11
bolond világ, milenne már ha békébe maradna
bmucsai
2010. február 26. 22:34
"Civilizációk harca." Konkrétan hogyan képzeli ez az elmeháborodott? Mi van, ha Svájc komolyan veszi a dzsihadot? Ott mindenki otthon tartja a fegyverét! Megtámadják?
phaidros
2010. február 26. 19:29
Svájc meg kiálthatna keresztes hadjáratot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!