Janukovics vagy Timosenko lehet Ukrajna elnöke

2010. január 17. 23:23

A jelenlegi elnök csak az ötödik helyet érte el az ukrán elnökválasztáson. A második helyre befutó Timosenko magabiztosan készül a második fordulóra.

2010. január 17. 23:23

Az exit poll mérések szerint Viktor Janukovics nyerte az ukrán elnökválasztás első fordulóját: az ellenzéki Régiók Pártja vezetője a felmérés szerint 31,5 százaléknyi szavazatra számíthat. A második helyen Julija Timosenko jelenlegi kormányfő áll a voksok 27,2 százalékával, a harmadikon pedig Szerhij Tihipko volt jegybankelnök 13,5 százalékkal. Viktor Juscsenko jelenlegi államfő a felmérés szerint az ötödik helyen áll 6,0 százalékkal Arszenyij Jacenyuk volt házelnök mögött, aki 7,8 százalékra számíthat.

A február 7-ei második fordulóban az első és a második helyezett szállhat versenybe az ország elnöki székéért. Julija Timosenko az exit poll eredmények közzététele után tartott sajtótájékoztatóján egyesülésre szólította a fel a demokratikus erőket második fordulóbeli győzelme értelmében: „Ukrajna európai demokratikus állam marad. Ez azt jelenti, hogy a bűnözői köröket képviselő Viktor Janukovicsnak nincs esélye. Soha nem teszi a kezét a Pereszopnycki Evangéliuma, amelyre az ukrán elnökök felesküsznek.”

Viktor Janukovics azt mondta a sajtónak: az ukránok az életük megváltoztatására szavaztak. Pártjának képviselői kijelentették: az elnökválasztással vége a „narancsszínű hatalomnak”. Viktor Juscsenko kampánystábja vasárnap estig nem kommentálta az exit poll eredményeket, de az elnöki hivatal vezetője, a Mi Ukrajnánk pártszövetség elnöke, Vira Uljancsenko jogi problémákra hivatkozva nem zárta ki a választás érvénytelenítésének lehetőségét.

Volodimir Polohalo politológus, Timosenko pártjának parlamenti képviselője az MTI-nek adott telefoninterjúban pedig közölte: ha a második fordulóban az ország keleti részében a választási csalások mértéke nem haladja meg a két százalalékot, Timosenko lesz a győztes.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nénike
2010. január 18. 09:44
A mi szempontunkból hasznos, egyébként vazallus elnöke lehet Ukrajnának. Úgy nyalja Moszkvát, hogy közben a kárpátaljai magyaroknak (de célzottan a 12 milliós orosz kisebbség javára) tesz engedményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!