Magyar zsidók gyilkosát kapták el

2009. november 18. 11:02

Kilencven évesen ítélnék életfogytiglanra ötvennyolc ember lemészárlóját.

2009. november 18. 11:02
Azzal vádolják a 90 éves, Duisburgban élő Adolf Stormst, hogy a náci SS tagjaként 1945. március 30-án részt vett 58 magyar zsidó munkaszolgálatos lemészárlásában a burgenlandi Németlövőben (Deutsch Schützen). A bíráknak két hetük van arra, hogy eldöntse: a vádlott elleni bizonyítékok alapján megindítható-e ellene egy per. Ha igen, úgy akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.
 
A vádlott és néhány SS-tag társa március 29-én a falu melletti erdős területre terelt több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le még egy embert, mert már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe - olvasható a bírósági közleményében.
 
A mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg a tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass egy évvel ezelőtt kezdett el nyomozni Storms után, mert egy bécsi egyetemista, később pedig egy egyetemi munkacsoport kutatást végzett a németlövői tömeggyilkosság ügyében. Ezek értesítették őt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben bukkantak rá a nevére. A vádlott a háború után amerikai hadifogolytáborba került, de 1946-ban szabadon engedték.
 
Magyar zsidók gyilkosa ellen emeltek vádat (Index, MTI) 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cavinton
2009. november 18. 13:52
56-os gyilkosok meg miniszterelnökök lehetnek. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!