Eladó Tito kedvenc szigete

2009. augusztus 13. 08:39

Horvátország 2,5 milliárd euróért kínálja Josip Broz Tito kedvenc nyaralóhelyét, az adriai-tengeri Brioni-szigeteket.

2009. augusztus 13. 08:39

Az eladó szigetnek fontos magyar vonatkozásai vannak: 1956 novemberében itt jelentette be Hruscsov Titónak, hogy katonai megtorlásra készülnek hazánkban, és itt dőlt el az is, hogy a forradalom után Kádár János lesz a miniszterelnök. A szigetvilág legnagyobb tagját, Brioni Grand szigetét 1,2 milliárd euróért, a teljes szigetcsoportot pedig 2,5 milliárd euróért árulja a horvát állam. A szerencsés vevők ezért az összegért nemcsak 14 szigetet kapnak, hanem egy ritka növényekkel és állatokkal teli nemzeti parkot, többek között Tito híres kakadumadarát, amely 52 évesen is jó erőnek örvend.

A szigeten, amely 1921 és 1947 között olasz fennhatóság alatt állt, az ókori római birodalom idejéből származó romokat is találhatunk, valamint fosszilis dinoszaurusz-lábnyomokat is. A sziget eladása annak a koncepciónak a részét képezi, amelynek segítségével a horvát állam a gazdasági válság következtében megbillent államháztartást próbálja rendbehozni.

Eladó Tito kedvenc szigete (FN.hu)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!