Ujgur lázadás Kínában

2009. július 06. 08:53

Száznegyven halottat követeltek a nyugat-kínai tartományban kitört lázadások a hétvégén.

2009. július 06. 08:53
Száznegyven halottja és több mint 800 sérültje volt Kína nyugati, Hszincsiang (Xinjiang) tartományában kitört zavargásoknak - jelentette hétfőn a kínai állami tömegtájékoztatás. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint hétfő reggelre "ellenőrzés alá vonták a helyzetet". Az éjjel még egyes jelentések szerint voltak kisebb összetűzések, több autó lángokban állt a Pekingtől több mint 3 ezer kilométerre nyugatra fekvő 2,3 milliós városban. Néhány városrészben leállították a forgalmat.

A hivatalos tájékoztatás szerint egy ujgur tiltakozó gyűlés résztvevői - csaknem ezer ember - han kínaiaikra támadtak az utcán, autókat borítottak fel, és gyújtottak lángra, sok üzletet szétvertek. Egyes hírek szerint 40 embert őrizetbe vettek. A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a zavargásokért. "A tények azt mutatják, hogy ezt (a lázadást) külföldről irányították, és onnan szították" - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő az Új Kína hírügynökség jelentése szerint.

Ujgur disszidensek szervezetei ugyanakkor határozottan tagadták Peking vádját, hogy szervezett összeesküvésről lett volna szó. Mint elmondták, a felgyülemlett düh vezetett zavargásokhoz; a muszlim ujgur kisebbség csalódott, amiért hátrányos megkülönböztetést kell elszenvedniük a kormányzat és a többségi han népcsoporthoz tartozók részéről, arra panaszkodnak, hogy elnyomják őket. Hszincsiang földgázban, ásványi anyagokban és termőterületekben gazdag vidék, de az ujgurok közül - akik a nyugat-kínai autonóm régió 20 milliós összlakosságának felét adják - sokan azt mondják, kevés gyümölcsét látják ennek a gazdagságnak. A tartomány székhelyén, Urumcsiban többségben vannak a han kínaiak. A városban a zavargásoktól függetlenül is számottevő a rendőri jelenlét. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!