Kifütyülhető a király

2009. július 22. 13:41

Nem történt felségsértés a spanyol kupadöntőn, ahol a szurkolók egy jelentős része kifütyülte I. János Károly királyt.

2009. július 22. 13:41
Nem történt felségsértés a spanyol kupadöntőn, az uralkodó vagy a királyi család kifütyülése Spanyolországban nem minősül büntetendő cselekménynek – határozott egy madridi bíróság. A testület annak a keresetnek az ügyében foglalt állást, amelyet a Denaes nevű jobboldali szövetség nyújtott be a májusi Athletic Bilbao-Barcelona spanyol labdarúgó kupadöntőn történtek miatt. A mérkőzés kezdete előtt a nézők egy része harsány fütyüléssel „köszöntötte” a  díszpáholyban helyet foglaló I. János Károly királyt és Zsófia  királynét. A bírák szerint azonban ez nem minősült felségsértésnek,  hanem csupán véleménynyilvánításnak. Keresetében a Denaes azzal érvelt, hogy két szeparatista  szervezet – a baszk Esait és a katalán Catalunya Accio – hívei a  füttykoncerttel megsértették a spanyol nemzetet és a királyt. Ezek a  cselekedetek bűntettnek minősülnek Spanyolországban, és elkövetőik  öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Amikor a kupadöntő kezdete előtt a  királyi pár bevonult a valenciai Mestalla stadion díszpáholyába, harsány füttykoncertbe kezdett a főleg a fenti két régióból érkezett  szurkolók egy része. Így tiltakoztak az uralkodópár jelenléte és a  spanyol nemzeti himnusz lejátszása ellen. A díszpáhollyal szemben  pedig hatalmas transzparenst feszítettek ki ezzel a szöveggel: Mi  Európa nemzetei vagyunk – Isten veled Spanyolország! I. János Károly és Zsófia rezzenéstelen arccal hallgatta a zajos  tiltakozást, amely elnyomta a megszokottnál nagyobb hangerővel  lejátszott himnusz hangjait is. A spanyol állami televízió (TVE) a  füttykoncert kezdetén megszakította az élő közvetítést a stadionból,  majd utóbb megszépített képsorokat mutatott a nézőknek. Emiatt leváltották az adó műsorigazgatóját.

Kifütyülhető a király (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!