Feloszlik a japán parlament

2009. július 13. 08:05

Aszo Taro japán miniszterelnök pártja vesztett a tokiói helyhatósági választáson, ezért úgy döntött, hogy feloszlatja a parlamentet és parlamenti választást ír ki.

2009. július 13. 08:05

Aszo Taro japán miniszterelnök úgy döntött, hogy feloszlatja a parlamentet, és általános választásokat ír ki - jelentette hétfőn az NHK japán közszolgálati televízió. Az NHK úgy tudja, hogy Aszo Taro a jövő héten oszlatja fel a parlamentet, és augusztus 30-ra írja ki a parlamenti választást. A kormányfő pártja súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi tokiói helyhatósági választáson, ami hasonló mértékű vereséget jelez előre a parlamenti választáson is. Az ellenzéki Demokrata Párt választási győzelme véget vetne a Liberális Demokrata Párt szinte töretlen félévszázados uralmának Japánban.

A választások előre hozataláról a miniszterelnök azt követően határozott, hogy tanácskozást tartott pártja fő stratégáival. E konzultáción született döntés az időpontról is. Szaszagava Takasi, az LDP egyik meghatározó személyisége a sajtónak megerősítette, hogy a miniszterelnök augusztus 30-ra szándékozik kiírni a választásokat. Várakozások szerint az LDP-n belül lehetnek olyan kezdeményezések, amelyek eredményeképpen leváltják Aszo Tarót, de Hoszoda Hirojuki, a párt főtitkára újságíróknak azt mondta, hogy most ő nem lát ilyen mozgást. (mti)

Japan's PM to call snap elections (CNN)

Hét órával Magyarország előtt (Jobbklikk)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2009. július 13. 09:59
Hát ez meg hogy lehet, nyilván még csak nem is hallottak Gyurcsányról, Bajnairól, MSZP-ről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!