Szép új fogalmak

2023. december 20. 23:21

Minden politikusnak tisztában kell lennie: minél hektikusabb világban élünk, annál veszélyesebb a hazugság.

2023. december 20. 23:21
Lánczi András
Lánczi András

A szerző filozófus

***

Ma a legtöbb ember gondolkodását balos-liberális előfeltevések uralják. Ezt nevelte beléjük a negyven év, a rendszerváltozás politikája és a mai nyugati média. Minden olyan üzenetet, amely korlátozni akarja az in-dividuumot, vagyis az a-tomot, a tovább már nem oszthatót, szabadságellenesnek kiáltanak ki. A liberális szó és fogalom korlátozott jelentése belátható, ha a modern szabadságfogalmat szembesítjük a klasszikus vagy modernség előtti felfogással.

A régiek szerint a szabadság használható jóra és rosszra is. Ezért a szabadságot megelőző kérdés, hogy különbséget tudunk-e tenni a jó és a rossz között. A modern felfogás viszont az, hogy a szabadság megelőz mindent, mert az az abszolút jó, abból ered minden. Ez csak akkor igaz, ha az egyén érdekeit a közösség elé helyezzük. Ez a modernség világa. Ráadásul a magyar gondolkodás szerint – ezt diktálják a tapasztalatok – a szabadság elsősorban függetlenséget jelent, nem az individuális szabadságretorikát. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2024. január 01. 09:04
Igaz is meg nem is. Minél nagyobb halmaz része az egyén, annál inkább nem érzi sajátjának azt. Van egy megközelítendő egyensúlyi pont az egyén és a világmindenség között, ahol a legtöbben a legkevésbé érzik magukat kirekesztve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!