Lovasi: Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát

2023. augusztus 03. 07:21

Szerinte külső civilizációs sokkhatás buktathatja meg Orbán Viktort.

2023. augusztus 03. 07:21

Szégyenletesnek és fájdalmasnak nevezte azokat az indulatokat, amelyek Péterfy Bori tusnádfürdői fellépését övezték Lovasi András a Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában. „Ezt a gyűlöletcunamit nem lehet megszokni”, fogalmazott a zenész-énekes, aki már ódzkodik az élesebb politikai megfogalmazásoktól és tudatosan hátrébb lépett a politikától, ugyanakkor elítéli a művészekre vonatkozó direktívákat. 

Tusványoson sosem volt cenzúra – hangsúlyozta a műsorban Lovasi,

aki szerint zenét és politikát nem lehet elválasztani, de mégis szükséges határokat húzni. „Nekem fellépni ott ugyanolyan kedves, mint fellépni egy falunapon”, utalt Tusnádfürdőre. 

A magyar popzenét szerinte exportképessé kellene tenni, egészen egyszerűen, mert a magyar nyelvű piac természeténél fogva kicsi. Szükség lenne kulturális zászlóshajókra, amelyek viszik a magyar kultúra jó hírét. Emlékeztetett: a Neotonnak és az LGT-nek még Japánban is voltak rajongói. 

Lovasi szerint az állam a kultúrában „miközben központosít, ki is vonul”, aminek a zene és a zenei képzés kárát látja. Szükségesnek látja, hogy vidéki központokat erősítsen meg az állam a (könnyű)zenei képzés hatékonyságának növelése érdekében, ugyanakkor popzenei képzést nyújtó egyetemet nem tart szükségesnek. A műsorban arról is beszélt, piaci koncentráció tapasztalható a popzene világában, olyan piacbővülés időszakát éljük, amikor egymás mellé emelkednek fel új előadók anélkül, hogy az más előadók visszaszorulásához vezetne. Példaként említette, a Budapest Parkban idén akár 22 teltházas koncert is lehet, ami kifejezetten soknak számít.

A magyar politikáról szólva Lovasi a kormányt kritizálva arról beszélt, a Fidesz gyakorlatilag egypártrendszert hozott létre „szatellit ellenzéki pártokkal”. Oroszországra utalva úgy fogalmazott, láthattuk „a nagy testvérnél”, hogy ott ugyanígy zajlott a folyamat, csak „nekünk még van tíz év előnyünk”. 

„Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát” – mondta.

Később arról is beszélt, hogy ami a az elmúlt tizenhárom év során „a NER-ben történt, az azt mutatja, hogy a NER-nek van önjavító képessége és nem hülyült meg” mint más hatalmon lévő erők. Ezzel párhuzamosan kritizálta az általa torz, államilag kontrollált piacnak nevezett kultúrpolitikát a kis színházi műhelyek állapota és finanszírozásának hiánya miatt. 

„Nem kizárt, hogy 2040-re olyan csapásokat kap ez a civilizáció, amelyet nem tud kimozogni”, fogalmazott Lovasi, aki szerint a Fidesz hatalmát is ilyen jellegű, külső körülmények képesek megtörni, nem a jelenlegi ellenzék. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

 

 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. augusztus 11. 11:55
A liberalizmus elszakadt a létrehozójától a keresztény kultúrától. Megújulásra képtelenné vált, önmagát ismétli, kiüresedett. A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. A nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. A konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye és megtartotta kapcsolatát a kultúrával és a kultusszal. A konzervatív gondolat jelenti a fejlődést, a kultúrát és a jövőt. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! Tkp. baloldalon nem kultúra, hanem kultúra ellenesség van! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! Baloldalon csak ideológiák vannak!
machet
2023. augusztus 06. 15:48
Amikor a pék kalapácsot reszel.
coyote-0
2023. augusztus 06. 14:30
"Nem kizárt, hogy 2040-re olyan csapásokat kap ez a civilizáció, amelyet nem tud kimozogni" Ez mi a tökömet akar jelenteni?
cikoria-2
2023. augusztus 05. 23:15
Azt hittem neked a zenélésnél,semmi nem megy szarabbul,de ha politizálsz,még rosszabb ,mint a kornyikálásod
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!