Ahhoz is dilettáns az ellenzék, hogy most egy kicsit elnémuljon

2023. július 26. 12:23

Pedig lehető legjobbkor futott be Karácsony Gergelyék számára a Nemzeti Információs Központ titkosítás alól feloldott jelentése.

2023. július 26. 12:23
Fekete-Győr András, Szigetvári Viktor, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Ami nem csak a Korányi Dávid-féle Action for Democracy elnevezésű lobbiszervezetről, a Márki-Zay Péter által gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalomról, a Bajnai Gordonhoz is köthető kampánytechnológiával foglalkozó DatAdat-cégcsoportról, valamint az ifj. Páva Zoltán érdekeltségéhez tartozó kiadói vállalatról, az Oraculum 2020 Kft.-ről tesz említést.

Rámutat arra is, hogy devizában, euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett a 99 Mozgalom Egyesület számlájára. Ez az a szervezet ugyebár, amelyet a főpolgármester miniszterelnök-jelöltsége miatt állítottak fel kizárólag.

Mert az időzítés kulcsfontosságú, akkor is, ha politikai botrányról beszélünk. Amennyiben médiamanipuláció állna a 99 Mozgalom lejáratása mögött, mint azt sokan sejtetik,

s a titkosszolgálati jelentésben szereplők csupán elszenvedői a kormánypárti média- és hírmenedzsmentnek,

akkor bakot lőttek a kezdeményezők. Bár lehullt a lepel, ám időközben beköszöntött a vakáció és vele együtt az uborkaszezon, ez pedig talán a legszerencsésebb időszak arra, hogy Karácsonyék a lehető legkevesebb megszólalással megússzák az egyesület által okozott galibát.

Tételezzük fel tehát, hogy a titkosszolgálati anyagban semmilyen bizonyíték, de még csak utalás sincs arra vonatkozólag, hogy bármelyik baloldali párt törvénytelen külföldi támogatásban részesült. Szokásos, közép-európai országokra is jellemző ellenzéki kampánygépezet állt fel 2021-re – külföldi, illetve hazai nagytőkével megtámasztva. Kiskaput találtak az elnyomó, antidemokratikus rezsim pajzsán, hiszen a baloldali pártok is felismerték: a nemzetközi hálózat adományait, dollárjait nem közvetlenül a pártokhoz, sokkal inkább civil szervezetekhez szükséges eljuttatni, amelyekből ki lehet fizetni a kampányt gyakorlatban lebonyolító, régi ismerős cégeket.

Aligha szokatlan, pláne nem törvénytelen húzás.

Olyannyira nem, hogy az ellenzéki erők legfőbb civil szervezeténél, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál, ahol a Nemzeti Információs Központ állítása alapján majd kétmilliárd forintnyi, külföldről érkező devizaadomány folyt át, sem az Állami Számvevőszék, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem talált szabálytalanságot. A 99 Mozgalomról nem is beszélve, amely közhasznúsági mellékletei egészen addig nem keltettek gyanút – mindenki számára elérhetőek voltak a Bíróság.hu oldalon –, amíg napvilágra nem került a titkosszolgálati jelentés tartalma.

Csakhogy a baloldali pártok, szereplők, akik ott voltak Dobrev Klára, Karácsony Gergely, majd Márki-Zay Péter kormányfőjelöltek kampánya, valamint a teljes előválasztási procedúra mögött, nem azokat harsogják, mint amiket a fenti sorokban feltételeztünk. Ha vannak is kiszólalások a kórusból, ezek nem üthetik át velük az üvegplafont, mert alaptéziseik, pontosabban: vádjaik hitelességét dönthetik romba: Magyarország nem jogállam; a teljes magyar államapparátus a jelenlegi kormánypártok érdekeit szolgálják; a magyarországi rendszerkritikus ellenzéket üldözik, ellehetetlenítik.

Mit mondanak helyettüe? Hogy nem tudnak semmit a kampánytámogatásokról. Hogy várják a magyarázatot Bajnai Gordontól és emberétől, Szigetvári Viktortól a DatAdat, illetve a főpolgármestertől is a 99 Mozgalom pénzei kapcsán, mert, ami a titkosszolgálati dokumentumban szerepel, az szerintük is elfogadhatatlan. Meglepődtek, állítják.

„A vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”; „nem kis ládika, nyilván nagy ládika”; „Magyarországon névvel, címmel nagyon kevesen vállalják, hogy az ellenzéket támogatják anyagi erőforrásokkal”; „azt gondolom, az ellenzéki szavazók számára megalázóan hihetetlen ez a magyarázat, elmeszülemény, bohózat”; „a pénzezgetés nekünk nem fér bele, és nem tudjuk tolerálni sem a Fidesztől, sem Karácsonytól”; „a 99 Mozgalom több százmillió forintos támogatásáról a DK-nak nem volt tudomása”;

… és még folytathatnánk a sort. Csakhogy mint emlékeznek, azzal kezdtük írásunkat, hogy Karácsonyék szempontjából a lehető legjobbkor futott be a NIK titkosítás alól feloldott jelentése. (Már ha nincs több olyan információ, ami további magyarázkodásra kényszerítheti az érintetteket...) Ezzel a lehetőséggel azonban láthatóan nem éltek az érintettek.

Vagyis sem a vizsgálatot kezdeményezők nem lőttek bakot, de még az ellenzék sem ért semmit a politikából tizenhárom év után, pláne nem a politikai kommunikációból. Így vélhetően azzal sincsenek tisztába, hogy e sorok miért születtek

– eláruljuk: nem, nem azért, hogy mit gondoljunk a kampányfinanszírozási botrányról, hanem, hogy gondolkodjunk a dollárbaloldalról –;

valamint arról sincs sejtésük, hogy e történet még messze nem érhet itt véget. Sőt.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó cikkek

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szutykok
2023. július 26. 19:32
A dilettáns tolvaj győzikeszekta megcsinálta!!--------------------------------Az államadósság 2010 májusában :19640 milliárd volt-------------------------------------------- Az államadósság tavaly januárban 40 637,3 milliárd, félévvel később 44 280,2 milliárd forint, idén június végén 47 927,5 milliárd forint volt. Vagyis júniusról júniusra, tizenkét hónap alatt 8,2 százalékos volt a növekedés.
figyelő4322
2023. július 26. 17:49
Az USA-ban még a 19. sz-ban volt egy párt, aminek a neve Know Nothing volt. Tehát magyarul Semmt Nem Tud párt. A magyar(országi) ellenzék hozzáállása erre hajaz - tehát ez esetben senki sem tud semmit (vagyis inkább nem AKAR)a külföldről kapott pénzekről.
KBA98
2023. július 26. 16:40
Undorító, mocskos bagázs! Csak arra a bíróra vagyok kíváncsi, aki ezt a sok szemetet elítéli majd! Ha esetleg nem fél és nem érzékenyített és valóban az esküje szerint cselekszik!
connorj
2023. július 26. 16:32
Deszépkép! Megint HÁNYOK! Valami járvány van???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!