Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Íme, 8 tipp, hogyan készítsünk csodálatos fényképeket a nyaralás alatt!

2024. június 23. 17:23

Néhány apróság is sokat jelent, hogy örök emléket állíthassunk a megfelelő pillanatnak.

2024. június 23. 17:23
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Naponta átlagosan több mint egymilliárd fénykép készül a nagyvilágban, nagy kérdés azonban, hogy ebből a hatalmas mennyiségből vajon hány kép lesz maradandó érték, és hány felvétel inspirál embereket arra, hogy a látottak alapján új helyeket fedezzenek fel? Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szinte biztosan a jó kompozíció elvét kell alkalmazni – írja a Travel Awaits utazási portál.

Mint hozzáteszik, az igazán lenyűgöző fotók ritkán pillanatfelvételek, azaz tervezés nélkül megörökített pillanatok, általában sokkal inkább tudatos előkészület és alkotómunka eredményei.

A kompozíció magába foglalja az elemek képkeretben való elrendezésének átgondolását és a részletek szerepét is.

Fotó készítés a nyaraláson: időt kell szánni a fő képre!

A fényképezés művészetéről hosszú szakkönyvek szólnak, a jó kompozíciónak azonban nincsenek titkai, csak bevált trükkjei. Nézzünk most néhány tippet, hogy a fényképeink vonzzák az emberi szemet – ezeket a technikákat mindenhol használják, a magazinoktól a képeslapokig, hogy az emlékezetes családi nyaralásokból örök emlékek szülessenek!

Ezt is ajánljuk a témában

1. Egyszerűsítse a témát!
A káosz „megöli” a képet, válasszon valami konkrét témát. Ha első ránézésre nem egyértelmű a kép témája, nem tudja, hol keresse először a fő motívumot, a kép túl zsúfolt. Hacsak nem a szimmetriára törekszik, jobb lesz a kompozíció, ha a képet vízszintesen és függőlegesen is harmadokra osztja. A harmadszabály kimondja, hogy a téma számára az a legjobb hely, ahol a vízszintes és a függőleges vonalak keresztezik egymást.

2. Egyenesítse ki a horizontot!
A keresőben vagy a telefon képernyőjén látható iránymutatók, azaz a harmadszabály vonalai tökéletes útmutatók a horizonthoz. Helyezze a horizontot a felső vagy az alsó vízszintes vonalra, és használja a horizont kiegyenesítéséhez!

3. Használja a negatív teret a nagyobb hatás érdekében!
A negatív tér olyan terület, amelyről hiányzik a téma. Ilyen például a széles kék ég, a nyílt víz, vagy egy épület széles oldala. Mivel a negatív tér mentes a vizuális ingerektől, így a téma jelentőséget kap a keretben. A használattól függően ez a technika a drámaiság vagy a hatalmasság érzetét is közvetítheti, de városképeken, tájakon és sziluetteken szintén jól működik.

4. A vezető vonalak beépítése
Az emberi szem az átlós vonalakhoz, a görbékhez és az S alakú görbékhez vonzódik – ezek képekbe való beépítése azonnal érdekesebbé, dinamikusabbá és izgalmasabbá teszik a fényképet. Használja ezeket a vonalakat: a néző inkább egy átlót néz, mint egy vízszintes kerítést, ösvényt, folyót, vagy akár épületet.

5. Használja a keretezést a téma hangsúlyozására!
A falon lógó festmény kerete elválasztja az alkotást a körülötte lévő zavaró tényezőktől. Pont így működik ez egy fénykép esetében is, a természetes keret, például a lombozat, a nyitott ablak vagy a környezet ugyanezt teszi, kiemeli a témát. Ebben egyébként egy bizonyos, domináló vagy harmóniát árasztó szín is segíthet, hiszen a kontrasztos színek helyet biztosítanak a szemnek a fényképen való fókuszáláshoz.

6. Az előtér használata
A legtöbb fénykép automatikusan kétdimenziós érzetet kelt. A nagyobb mélységérzet érdekében hozzáadhatunk a kompozícióhoz egy előtérelemet. Ez bármi lehet: sziklák a part mentén, virágok egy tájban, vagy bármi más, ami elérhető, és hozzáadja a jelenetet. Csak ügyeljen arra, hogy az előtér ne legyen zavaró.

7. Fókuszban a szemek
Ha vannak a fényképen akár emberi, akár állati szemek, azoknak fókuszban kell lenniük ahhoz, hogy a fénykép kapcsolatba kerüljön a nézővel – ráadásul ha még a fény is megcsillan a szemekben, az még jobb. A vaku például igazán élettel telivé teszi a témát! Tényleg nagyon sok függ a szemektől: ha a témát annak szemmagasságában fényképezzük, intimebb és szokatlanabb perspektívát jeleníthetünk meg, amely segít a nézőnek kapcsolatba lépni a fényképen szereplőkkel.

8. Adjon mozgásteret!
A néző számára a fotó széle olyan, mint egy kemény fal, és kellemetlen érzés, ha egy mozgó állat vagy tárgy nekiütközik. Úgy fényképezzen, hogy a téma ne legyen középen, a keretbe kerüljön, de legyen még előtte némi „kifutó”. A mozgás kimerevítéséhez szükséges zársebesség a téma mozgási sebességétől függően változik – használhatja fényképezőgépe nyomkövetési képességét is, így még nagyobb az éles felvétel esélye!

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2024. június 23. 20:18
Mondjuk az eredeti cikkben 15 tipp van:))) Illetve példákkal is illusztrálják. Vasárnap van, na…
annakiss30
2024. június 23. 18:51
Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hol van itt a 29 komment? Mert csak kettőt látok...
pragmatika
2024. június 23. 18:05
Én azon szoktam kiakadni, mikor valaki tájat akar fotózni, és mégis függőlegesen tartja a telót. Aztán visszanézi otthon a tv-jén, és akkor döbben rá, hogy a képernyő közepén egy függőleges csíkot lát, amelyen 80 %-ban csak az eget látja. Video készítésénél még szarabb, az eredmény. Ahelyett, hogy a teljes képernyőn futna a video, középen egy függőleges csíkot kell nézegetni.
Bi Tang Tomee
2024. június 23. 17:46 Szerkesztve
Néhány év múlva a így kell profi képeket készíteni: - Menj el a helyszínre - Fordulj körbe néhányszor a telefonoddal - Válaszd ki azokat a fotókat, amik neked tetszenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!