Utána az özönvíz: többszörös tragédiát okoz az ukrajnai gátszakadás

2023. június 09. 09:01

Harmincéves rekordon állt a Nova Kahovka-i víztározó vízszintje, ezért a várhatónál is katasztrofálisabb árhullámokat eredményezett a gátszakadás. Civil áldozatok, menekültek tízezrei, mezőgazdasági vészhelyzet, természeti katasztrófa – végigvettük a tragédia következményeit.

2023. június 09. 09:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nova Kahovka nevét immár Bahmut és Belgorod után tanulja a világ; mint ismert, itt szakadt át a gát, szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy az oroszok miatt,

ezzel hatalmas özönvizet zúdítva a térségre.

Hogy mekkorát, és mivel jár mindez, ennek jártunk utána.

Mert előzetes számítások akadtak: egy tavaly októberi napon a svéd Dämningsverket mérnökei egy videót töltöttek fel a Youtube-ra, ahol a Nova Kahovka-i gát esetleges megsérülésének következményeit elemezték. Mint a The Business Insider megállapítja, a modell szerint az ötméteres árhullám 19 órán belül érte volna el Herszon városát, egy másik animált térkép az összes, beleértve a legrosszabb forgatókönyvet is tartalmazza.

 

A lapnak a modellt készítő vállalkozás vezérigazgatója elmondta, ez csak egy durva megközelítés volt, és alábecsülték a várható hatást.

A való életben a helyzet még rosszabb,

ugyanis a tározóban magasabb volt a vízszint, mint amivel számoltak, konkrétan 30 éves rekordon állt.

Andrij Kostin ukrán főügyész a BBC szerint azt mondta: „a következmények katasztrofálisak, több mint 40 ezer ember érintett. A lakóházak és az infrastruktúra megsemmisült, a földterületek mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná váltak, és számos régióban megszakadt a vízellátás.”

De hogyan hathat mindez közvetetten és közvetlenül Ukrajnára és Európára?

Nova Kahovka: halottak és menekültek

A folyó ukrán ellenőrzés alatt álló oldalán

17 ezer embert menekítettek ki, 24 falut pedig teljesen ellepett az ár.

Az ukránok eddig három, az oroszok öt halottról számoltak be, de ezek a számok a rengeteg eltűnt ember miatt biztosan pontatlanok.

Jelentések szerint több száz ház vált lakhatatlanná ideiglenesen vagy véglegesen, vagyis újabb menekültáradat tetézheti Ukrajna nyugati felének terheit. Egyébként Kárpátalja részéről Viktor Mikita katonai kormányzó bejelentette, hogy a megye kész fogadni a bajba jutottakat, a menedékhelyeket már előkészítették. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy még tovább duzzad Kárpátalján a menekülttömeg, annak minden következményével.

Emellett a katasztrófa sújtotta terület közelében élők is súlyos nehézségekkel küzdenek

a környék tiszta vízzel való ellátása lényegében megszűnt,

amit az ukránok egy csővezetékkel próbálnak gyorsan áthidalni.

Gazdasági katasztrófa

A Dnyeper ezen szakaszán rendkívül termékeny a folyamvölgyi talaj, tágabb környezetében is igen jellemző a kiterjedt mezőgazdasági művelés, ez Ukrajna egyik legtermékenyebb vidéke. A mezőgazdasági miniszter szerint – aki a BBC-nek mondta ezt – az a mintegy 16-17 köbkilométernyi (!) víz (ez nyolc-kilencszerese a Balaton teljes térfogatának – a szerk.), ami a víztározóból kiszabadítva lezúgott a Dnyeperen a Fekete-tenger felé, elképesztően hiányozni fog az itteni öntözőrendszerekből,

A víztározó – szivattyúival, infrastruktúrájával – összesen 31 öntözőrendszeren keresztül mintegy félmillió hektár (!) termőföldet látott el vízzel, szinte kizárólagos vízforrásként.

Herszon régióban sok minden terem: görögdinnye, hagyma, paradicsom, napraforgó, szójabab és a nemrég politikai viták kereszttüzébe is került gabona.

Denisz Marcsuk, az Összukrán Mezőgazdasági Tanács alelnöke egy interjúban arról beszélt, ha a tavalyi 4 millió tonna gabonatermést veszik alapul a térségben, elmondható, hogy

az összes mezőgazdasági export 14 százalékát elveszítette Ukrajna;

továbbá a hagyma, a káposzta, a sárgarépa és a cékla 35%-a is Herszon és Zaporizzsja megyéből került a boltok polcaira, vagyis a közeljövőben így hiánycikk lehet ezekből a zöldségekből is – idézi a Kárpátalja.ma. (A közvélekedéssel ellentétben nem csak Kárpátalján élnek magyarok – a közeli Mikolajivben is jelentős magyar kolónia él, így ez őket is sújtja).

A minisztérium 1-1,5 milliárd dollár (340-510 milliárd forint) körülire becsülte a várható károkat, a teljes újjáépítést ennek többszörösére, mintegy milliárd dollárra (2300-2400 milliárd forintra) teszik.

Környezeti katasztrófa

Egy váratlan nagyságú árvíz mindig magában hordozza egy jókora környezeti katasztrófa lehetőségét is; s ha a civilek szempontjait ritkán veszik figyelembe a hadviselő felek, az állatvilágét még ritkábban.

Amit közvetlenül láthattunk is fényképeken, videókon, ahol

sok ezer hal vergődött a kiürült víztározó posványos fenekén,

ahonnan hiányzott a víz, és állatok küzdöttek kétségbeesetten az életükért a hullámokban ott, ahol hirtelen elöntötte őket az ár. De ezen is bőven túlmutatnak a várható vegyi eredetű károk.

 

Mint Igor Szirota, a legnagyobb ukrán vízerőműveket összefogó Ukrhydroenergo vezérigazgatója a CNN-nek elmondta, az árvíz környezeti következményei jelentősek lesznek, a megsérült erőmű sérült berendezéseiből olaj szivároghat; minél nagyobb károk keletkeztek a berendezésekben, annál több. Mint fogalmazott,

négyszáz tonna turbinaolaj van még az egységekben és a blokktranszformátorokban,

ha ezek jelentősen megsérültek, akár az összes olaj kifolyhat.

Az ukrán környezetvédelmi miniszter a Reutesrnek meg is becsülte, hogy a gát környékéről legkevesebb 150 tonna olaj folyt bele a Dnyeperbe, a környezeti kárt pedig 50 millió euróra (18-19 milliárd forintra) becsülték. A CNN alapos riportjában környezetvédelmi szakértőt is megszólaltatott, aki elmondta: 1 liter olaj 1000 köbméter vizet is megszennyezhet, vagyis 150 tonna egész Ukrajna vízkészletére is kihatással lehet, hiszen az olaj vékony rétegben úszik a víz felszínén, elzárva azt az oxigéntől, így a vízben élő növények és állatok elpusztulnak.

Az árhullám két nemzeti parkot is érint, a víz pedig végül a Fekete-tengerbe ömölve annak állatvilágára is kihat majd.

És akkor nem beszéltünk a gáttól 120 kilométerre fekvő zaporizzsjai atomerőműről, amely szintén innen kapta a hűtővizét.

 

A kahovkai gát felrobbantásának lehetséges hatása a Zaporizzsjai Atomerőműre

„A ma reggeli híradások szerint felrobbantották az ukrán Nova Kahovka településnél lévő gátat. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolják a cselekménnyel, vélhetően sokáig nem fogunk tisztán látni, hogy ki is követte el valójában a robbantást. Jelen rövid írás célja, hogy áttekintse, hogyan hathat ez az esemény az elmúlt 16 hónapban sokat látott Zaporizzsjai Atomerőműre (ZNPP).

 

Nyitóképen: Rokkant asszonyt mentenek ukrán katonák Herszonnál (fotó: Genya SAVILOV / AFP)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. június 10. 20:28
a 10 cm-es vízből menekítik ki az asszonyt
chief Bromden
2023. június 09. 12:16
"Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió m3 térfogatú hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára." Nemsokára borulhat ez is. Megszűnt a nyomáskiegyenlítődés.
roughneck
2023. június 09. 11:49
Nem kell rinyalni! A Nilus is ezt csinalta az okori Egyiptomban. Minden evben jott az aradas, Utana jo volt a termes. :-))
bagira
2023. június 09. 11:42
Amerikai tulajdonú ukrán földekről a nyugat többször hasznot nem kaszál .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!