Volodimir Zelenszkij: Több százezer ember maradt ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában

2023. június 07. 14:02

Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére. 

2023. június 07. 14:02
null

Több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában a Nova Kahovka-i duzzasztógátat ért támadás nyomán - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a történtekért Oroszországot tette felelőssé. Moszkva tagadja érintettségét a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a keddi szerencsétlenségért, amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására. A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok. 

„Szándékosan semmisítették meg Ukrajna egyik legnagyobb víztározóját (...), több százezer embert ivóvíz nélkül hagyva” – írta Telegram-bejegyzésében az ukrán elnök. Hatósági közlés szerint az Ukrajna déli és délkeleti részén fekvő dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régiókban akadozik a vízellátás. 

– fogalmazott Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes Twitter-bejegyzésében. 

Az ukrajnai Állami Újjáépítési és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség arról számolt be, hogy Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére. Az egészségügyi minisztérium a vízben előforduló vegyi anyagok emberi szervezetre kifejtett egészségügyi kockázataira hívta fel a figyelmet, és felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, főzéshez pedig csak biztonságos helyről származó vizet használjanak.

(MTI)

Nyitókép: A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott műholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én. MTI/AP/Maxar Technologies

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. június 08. 09:46
Nem vagyok híve jövőbe látásnak, de kiváncsi vagyok, 30 év múlva hogy fognak irni erről a szőrnyetegről. Mert mondhatnak, írhatnak bármit, Zselé, Bidével -igaz, már egy sajnálatra méltó idős ember- korunk Dolfia. A külömség köztük, az egyik kazárjude farokzongorista csepürágó, a másik német, pontossabban labanc. Bidéről az előbbi pár szó minden takar. 30 év múlva még csak a százharmadik évemben leszek, így mindenképp megvárom.
lyon
2023. június 07. 16:42
Érdekes. Eddig azt tolta .elenskij, hogy nem semmi... nem oszt, nem szoroz. Ez úgy hazudik mintha a csapból tolná.
Unknown
2023. június 07. 15:46
Milyen gát? ;)
BaGeNMY
2023. június 07. 15:41
Zselé ügyes vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!