Szijjártó: A fegyverszállítások ahhoz vezetnek, hogy még több ember hal meg

2023. június 06. 10:55

Elstartolt az MCC Budapest Peace Forum, ahol neves szónokok állnak ki a béke fontossága mellett. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is így tett.

2023. június 06. 10:55
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Megkezdődött a két napos MCC Budapest Peace Forum (Békefórum) konferencia, amelyre a világ számos meghatározó értelmiségije, megszólalója jött el, hogy kiálljon a béke fontossága mellett.

***

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter folytatta a beszédek sorát, aki arról beszélt, hogy manapság Európában békéről beszélni bátorság nélkül nem megy, néhány országban pedig egyenesen lehetetlen nagy nyilvánosság előtt így tenni.

Magyarországon senki nem válik a megbélyegzés áldozatává

Mindez azt mutatja, hogy Magyarországon

szólás-, véleményszabadság van, mindenki elmondhatja véleményét. Nem itt válik megbélyegzés áldozatává, aki másképp gondolkodik.

79 éve indultak meg a szövetségesek normandiai offenzívája – emlékeztetett a tárcavezető –, a partraszállásnak döntő szerepe volt a világháborút követő világrend kialakulásának szempontjából.

Ám 79 esztendővel a partraszállás után újra háború van Európában, amely ugyan regionális háború, de hatásai globálisak. Mint mondta, az eszkaláció veszélye olyan súlyos, hogy ma már a fő kérdés, hogy a háború globális lesz-e, vagy sikerül megtartani abban a helyzetben, hogy „csak” a hatásai globálisak.

Ez nem az európai emberek háborúja, de mi fizetünk súlyos árat érte

„Az Ukrajnában zajló háború miatt az európai embereket nem terheli felelősség” – szögezte le Szijjártó. Az európai emberek nem háborúznak, de az más kérdés, hogy vannak európai politikai vezetők, akik egyre súlyosabb háborús pszichózisban szenvednek. Ez nem az európai emberek háborúja, de minden európai emberek fizeti az árat, mely súlyos. Sokszorosára nőttek az élelmiszer-, az energiaárak és nő az infláció is.

Ezen több mint egy év alatt az EU nem érte el, hogy a béke közelebb kerüljön, az eszkaláció kockázata nagyobb, mint valaha, az EU gazdasági teljesítménye pedig rosszabb, mondta a miniszter.

Jogos a kérdés: hogy történhetett ez? Hogy lehet az, hogy az EU nem tudta, nem tudja megvédeni magát, nem tudja elősegíteni a béke ügyét, és nem tudja kezelni a gazdasági válságot?

Hogy az orosz gazdaság a végéhez közeledne, tévedés

Szijjártó két súlyos hibát emelt ki: először is azt, hogy az EU belelovallta magát a szankciós hisztériába, másrészt pedig hagyta, hogy az USA beleprovokáljon minket egy olyan versenybe, mely arról szól, hogy ki segít többet Ukrajnának.

„Versenyre kell kelni a világ elsőszámú katonai szuperhatalmában abban, hogy ki tud több katonai segítséget nyújtani, kevéssé ésszerű döntés. A háború itt zajlik a kontinensen, európai emberek halnak meg, a hatások itt a legsúlyosabbak. Ebben a versenyben súlyos veszélyes spirál alakult ki, arra sarkallja az európai országokat, hogy még több katonai segélyt adjanak, ami még több áldozatot jelent, hiszen minél több fegyvert adunk, annál tovább tart a háború, és annál több embert ölnek meg” – mondta a tárcavezető, leszögezve:

a fegyverszállítások növelése még több ember halálához vezet.

A szankciók terén a mellette érvelőknek két érvük volt. Az egyik, hogy a szankciók majd térdre kényszerítik Oroszországot, és majd ebből fakadóan a háború véget fog érni. A 11. szankciós csomag vitája közben mindenki számára világos lehet, hogy ez tévedés volt – emlékeztetett. A szankciók biztosan okoznak problémákat az orosz gazdaságnak, de hogy az orosz gazdaság a végéhez közeledne, tévedés, fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint Amerikában az inflációra úgy reagáltak, hogy szégyentelenül adnak előnyt az amerikai vállalatoknak az európai cégekkel szemben. Miközben az USA így dönt, addig Európában a brüsszeli bürokrácia olyan döntéseket hoz, melyek minden európai vállalat számára rosszak. Az európai gazdaság versenyképessége hatalmasat csökkent.

Teljesen másképp látjuk a háborút, mint egyes szövetségeseink

„Magyarország Ukrajna szomszédja, ezért az eszkalációs veszélynek elsőként vagyunk kitéve” – fogalmazott később. Messziről könnyű forgatókönyveket gyártani, mert az eszkaláció mindig a szomszédban történik. Ráadásul mi olyan nemzetet képviselünk, melynek tagjai meghalnak a háborúban. „Ezért teljesen másképp látjuk a háborút, mint egyes szövetségeseink” – tette hozzá.

Sajnos látjuk a módszereket, amivel sorozzák a kárpátaljai magyarokat – jó lenne erről meghallgatni Brüsszelt, hogy mit gondol.

Magyar embereket visznek a frontra, ahol meghalnak, és mi ezt nem akarjuk, ahogyan azt sem, hogy bárki más meghaljon.

„Ezért is követelünk azonnali tűzszünetet, béketárgyalásokat, legalább reményt adva arra, hogy fenntartható, hosszú távú béke jön létre a térségben.”

Szijjártó felhívta a figyelmet a háború súlyos következményére a világ blokkosodása, illetve a kérdés, hogy hol kötnek ki azok a fegyverek néhány évvel később, melyeket most tízezerszámra visznek Ukrajnába. A blokkosodás teljes mértékben ellentétes a magyar és európai érdekekkel, egyesek az európai és kínai szétválasztás mellett is érvelnek. Kérdéses, hogy ezt hogyan lehetne elérni, de közben a nagy nyugati cégek vezetői látják, hogy a kínai beszállítás nélkülözhetetlen. 

„A világnak számos térsége van, ahol az Ukrajnába küldött fegyverek kis része is súlyos instabilitáshoz vezethetnek. Az amúgy is instabil régiókban megnőhet az erőszak, a terror, amely újabb migrációs hullámhoz vezethet. Milyen garancia van arra, hogy az Ukrajnába szállított fegyverek nem kerülnek át más országokba?” – fejtegette a tárcavezető.

Ezért nem szabad hinni a világ fősodratú médiájának

A világ többsége a háború végét akarja. Nem szabad hinni a transzatlanti világ fősodratú médiájának, amely azt állítja, hogy a világ többsége háborúpárti. A helyzet az, hogy a világ nagyobb mint Európa és a transzatlanti térség, szögezte le a miniszter.

„Ha kinézünk ebből a térségből, akkor azt látjuk, hogy elsöprő, globális békepárti többség van. Persze rajtunk nagy nyomás van a háborúpártiak részéről. De a felszín alatt van mozgolódás, mert néhány európai politikus mégis jelzi magánbeszélgetéseken, hogy velünk ért egyet, csak nem mernek beszélni az instabil koalíciók, a média és az NGO-k miatt. De ez nem szegheti kedvünket, mi magyar szempontból nézünk az egészre, nem nézzük sem amerikai, sem orosz, sem ukrán szemüveggel.”

A magyar érdek pedig az Szijjártó Péter szerint, béke legyen minél előbb, mert csak a béke jelent biztonságot Magyarországnak. És a magyar emberek békét akarnak, mert nálunk a háború kitörése után volt választás, ahol a kormány elmondta, hogy békét akarunk, míg ellenfeleink a fegyverküldés, katonaküldés, az energiaszállítások leállítása mellett érvelnek, s az eredmény önmagáért beszél, soha ekkora győzelmet még nem arattunk – zárta sorait Szijjártó. Magyarországon ez a népakarat, ennek megkérdőjelezését nem fogadjuk el senkitől.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2023. június 07. 05:07
Nincs ezzel semmi probléma. Az iparilag fejlett G7 országok állítják elő a fejlett termékeket és szolgáltatásokat, nem Afrika, Ázsia vagy Dél-Amerika. Az ehhez szükséges energia egyre inkább szél- és napenergia. A fosszilis energiából gazdagodó arabok és oroszok egy másodosztályú gazdaságot képviselnek ahol a fejlődés egy primitívebb szinten áll. Ezek az emberiség neandervölgyi része.
komment2010
2023. június 06. 15:24
Ukrajna megtámadása is ehhez vezetett. Háború nélkül ma nem halna meg senki a fronton és ukrán fegyverszállítások sem lennének ilyen volumenben.
mokány
2023. június 06. 15:11
Orwell világa elkezdődött .
budihazi gabriellák
2023. június 06. 14:11
A magyargyűlölő parazita patkányok tovább élősködnek a magyar nemzeten! 1,1 milliárdot költött fizetésekre az Alapjogokért Központ Ez 48 fő foglalkoztatottal számolva havi bruttó 2,05 milliós fizetést jelent, ami több, mint egy államtitkár 1,97 milliója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!