„Caesar”: Bepánikoltak tőlünk az oroszok, és a sajátjaik házait lőtték Belgorodnál

2023. május 25. 12:55

Interjút adott a Putyin-ellenes, ukránok oldalán harcoló Orosz Felszabadító Hadtest vezetője, aki betört Oroszországba; szerinte még tovább nyomulhattak volna, mélyen orosz földön.

2023. május 25. 12:55
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, hétfő magasságában meglepő dolog történt: a magát Orosz Felszabadító Hadtestnek nevező ukránpárti diverzáns orosz fegyveresek „felszabadították” a határ közelében lévő „Kozinka városát, és előrenyomulnak Grajvoron belsejébe”.  Erről itt írtunk bővebben.

Kemény válaszlépést ígértek az oroszok

Az ügy kapcsán az oroszok kőkemény válaszlépéseket ígértek, a lapunknak nyilatkozó szakértő pedig úgy vélekedett, hogy bár pillanatnyilag hazafelé és a nemzetközi közvéleménynek is erős, moráljavító üzenet volt ez a portya, hosszabb távon elősegíti, hogy beinduljon az orosz honvédelmi reflex, ami hosszabb távon éppen ellentétes hatással bír a Kijev szempontjából kívánatoshoz képest.

Megszólalt az egyik „felszabadító”

Most az említett hadtest „Caesar” hívónévvel operáló vezetője interjút adott az ukrán nacionalista Kanal24 csatornának, amit Anton Gerascsenkó belügyi tanácsadó tett ki Twitter-oldalára. Mint kifejtette, az oroszok pánikoltak tőlük, a határőrök, a biztonsági szolgálat és a rendőrség is fejvesztve menekült előlük.

„Caesar” arról beszélt, sokkal tovább is juthattak volna orosz földön, ha akartak volna: „a reakciók teljesen inadekvátak voltak, szóval órákba telt, mire bármiféle szervezett ellenállásba ütköztünk volna. Ha egy, [Oroszországon belül] mélyebben fekvő célpontra lettünk volna ráállítva,

Belgorod nagyjából Debrecen nagyságú városa messze fekszik attól a területtől, amit a diverzánsok valójában elértek, így talán érdemes fenntartásokkal kezelni „Caesar” kinyilatkoztatását.

A kérdésre egyébként, hogy lőttek-e rájuk, azt válaszolja: „persze, lőttek, de

Ez mutatja, hogy a Kremlt nem érdekli, kit ölnek meg, ukránt vagy oroszt, csak a hatalmat akarják a kezükben megtartani”.

Hogy kikből is áll ez az egyre ismertebb szabadcsapat, korábban kiveséztük már.

***

Ők az ukránpárti orosz radikálisok, akik megdöntenék Putyin rendszerét

A háború kezdete óta tudjuk, az orosz és az ukrán oldalon harcolnak furcsa szerzetek. Mint arról korábbi cikkünkben is írtunk, ott vannak az orosz oldalon a Wagner-zsoldosok, akik a klasszikus Bruszilov-gőzhengert alkalmazva támadnak: első sorban küldik a jól-rosszul felfegyverzett, felkészített legalját az ukrán állások ellen, majd amikor ezek kifárasztották a védőket, jönnek a profik.

Nyitókép: Twitter-fotó

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maciapu
2023. május 26. 18:27
"elérhettük volna Belgorod városát is. De nem kaptunk ilyen feladatot." Ez egyértelmű elismerése, hogy nem önállóan, hanem feltehetően – még csak nem is ukronáci, hanem – jenki utasításra és tervezés alapján zajlott az akció.
zuriktodor
2023. május 26. 07:04
Szokásos szláv ripacskodás, lapozzunk.
Menhetten
2023. május 25. 18:05
"Meg lehet még jobban alázni a putyini rezsimet? Oroszországban tartott sajtótájékoztatóval ért véget az orosz partizánok lélektani hadművelete. Közös sajtótájékoztatót tartottak az Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) és az Orosz Szabadság Légió (FRL) partizán-csoportok az észak-ukrajnai határ közelében az oroszországi Belgorod régióban végrehajtott rajtaütésük eredményéről 2023 május 24-én, szerdán az orosz-ukrán határon. Az ukránbarát orosz partizánok a portya során, a putyinista rezsim katonáitól és rendőreitől zsákmányolt trófeákkal, különböző fegyverekkel, felszerelésekkel és egy BTR-82A harcjárművel, tértek vissza. Beszámolójuk szerint az RVC egysége két sérülten kívül nem szenvedett veszteséget, az FRL csoportja súlyosabb veszteségeket szenvedett, két halottról és tíz sebesültről beszéltek. Denis Nikitin, az RVC parancsnoka kijelentette, a hadművelet aktív szakasza véget ért, de más formában tovább zajlik. Nikitin szerint több mint egy napig sikerült ellenőrzésük alatt tartani néhány orosz települést, miközben 42 kilométer mélyen hatoltak be Oroszország területére. Hangsúlyozta, hogy egyik partizáncsoportnak sincs erőforrása orosz területek elfoglalására és teljes ellenőrzésére. Nikitin az amerikai harcjárművekre vonatkozó kérdéseket megkerülte, de hozzátette, hogy úgy tűnt, a belgorodi orosz lakosság körében jelentős támogatást élvezett egysége. Az RVC csoport képviselője arról beszélt, hogy az orosz, elsősorban fegyveres ellenállás eszméjét akarták népszerűsíteni az oroszországi állampolgárok körében. Hozzátette, hogy katonai céljai is voltak az akciónak, létrehozni egy demilitarizát zónát, és a készülő ukrán ellentámadás segítése is. Végül szólt az oroszországi propagandáról, amely szerint ők már egy napja nem élnek, és megdöbbentette az, hogy teljesen hamis hírekben számoltak be sikereikről az orosz embereknek. Szerinte az orosz ébredés segíthet megnyerni Ukrajnának is a háborút és ez a siker segíthet a világ lakói számára is. Az oroszországi állampolgároknak maguknak kell megvívni a harcukat, mondta, de fontosnak tartja, hogy segítsék a megfelelő csoportokat Oroszországban."..
Csigorin
2023. május 25. 16:52
budos naci terroristak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!