Kísért a múlt: fél percen át Hitler és a „Sieg Heil!” harsogott a hangosbeszélőből egy osztrák vonaton

2023. május 15. 17:29

A vonat utasai közül volt olyan, aki megjárta a koncentrációs tábort.

2023. május 15. 17:29
null

Adolf Hitler beszéde szólalt meg vasárnap egy osztrák vonaton. A BBC beszámolója szerint a helyközi járat utasai döbbbenten hallgatták, amikor szokásos utazási információk helyett a náci vezér hangját játszották be, és a háttérben kivehető volt, ahogy az egykori hallgatóság a Heil Hitler és a Sieg Heil jelszavakat harsogja.

A félperces incidens a brit lap szerint komoly hatást gyakorolt az utazókra. A Bregenz-Bécs járat egyik utasa arról beszélt a brit újságnak, hogy mellette épp egy idős hölgy ült, aki, mint kiderült, megjárta a koncentrációs tábort gyerekkorában, és a rövid bejátszás után sírva fakadt.

Egy másikuk arról beszélt, hogy más országokban, ha technikai hiba van egy vonaton, akkor olyasmire kell gondolni, hogy elromlik a légkondicionáló, „Ausztriában viszont Hitler a technikai probléma”.

A vonaton utazott a Zöld Párt egyik politikusa, David Stögmüller, aki elmondta: a náci vezető beszédét a fedélzeti telefonon játszották be nem sokkal azelőtt, hogy a Railjet az osztrák fővárosba érkezett volna.

Hozzátette: a személyzet hiába próbálta, nem tudta leállítani a bejátszást, ezért nagy volt az idegesség.

Az Osztrák Vasutak sajtóosztálya a BBC-nek küldött nyilatkozatban azt írta, hogy a cég teljes mértékben elhatárolódik a bejátszástól, és rendőrségi bejelentést tett az eset miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik