Exkluzív interjú Jordan B. Petersonnal, balatoni ingatlanárak, Fradi és magyar sorsok Ukrajnából  – megjelent a Mandiner hetilap!

2023. május 18. 07:45

Hogy látja az EU jövőjét Jordan B. Peterson? Hol tart az ellenzék egy évvel a választások előtt? Interjú Charles R. Keslerrel, Sütis Móni írása, energiaitalok és portré Sümegi Elemér hegedűkészítő-mesterről – itt az új Mandiner!

2023. május 18. 07:45
null

Közép­Európa szerencséje, hogy itt még elég frissek az emlékek a kommunizmusról ahhoz, hogy tudják, hova vezet mindez – mondja a neomarxista tanok terjedéséről Jordan B. Peterson kanadai pszichológus­politológus. A közelmúltban hazánkba látogató professzorral eltűnő szólásszabadságról, a pszichológiát is hatalmába kerítő woke őrületről és az egyéni felelősségvállalásról beszélgettünk e heti címlapos interjúnkban.

– hívja fel a figyelmet.

„A politikában nem elég a hangerő, a médiahátszél vagy akár a külföldi szupport; ötlet, gondolat és teljesítmény is kell a sikerhez” – írja az első karakterben Kacsoh Dániel.

Közélet 

Az országoshoz hasonlóan a Balaton környékének ingatlanpiacán is fordulat állt be az utóbbi hónapokban: a kereslet jelentősen visszaesett, azonban az árak nem indultak rohamos csökkenésnek – körképünket közélet rovatunkban olvashatják.

Gyurcsány Ferencék az élen, a Momentum lemaradóban, a többiek a túlélésért küzdenek – röviden így foglalható össze az ellenzéki pártok helyzete egy évvel az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. Megvizsgáltuk mindezt közelebbről is.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója  ír arról, hogy miért nagy híve az önálló energiaminisztériumnak.

„Ne legyen kétségünk: az »ítélet« már az előtt megszületett, hogy a küldöttség tagjai megérkeztek volna hazánkba” – írja publicisztikájában Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatója.

Külhon & Külföld

A háború második évében sok millió ukrajnai menekült él napról napra az ország határain belül és túl szerte Európában. Külhon rovatunkban az anyaországba átjött kárpátaljai magyarokkal, illetve a távoli Hmelnickijben kitartó helyi magyarral beszélgettünk sorsfordulóikról.

Az Európai Unió posztmodern bürokráciává alakult, ahol nem a polgárok, hanem a bürokraták mondják meg, hogyan kellene kinéznie a jogállamnak. Ennek eredményeként az EU által elképzelt demokrácia az újabb és újabb „életstílusokat” védelmező jogok mércéjévé silányult – állítja Charles R. Kesler, a Claremont Institute professzora, akivel külföld rovatunkban olvashatnak interjút.

A görög választással is foglalkoztunk a rovatban, Kohán Mátyés publicisztikájában pedig a török voksolás első fordulójának eredményét értékeli.

Makronóm & Sport

Litvániában törvény tiltja, hogy kiskorúak megvegyék, Lengyelország most készül hasonló jogszabályt hozni, hazánkban egyelőre szabadon vásárolható az energiaital. Pedig nem veszélytelen – makronóm rovatunkban olvashatnak részleteket.

Sport rovatunkban a Fradi szezonját értékeljük.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Jonathan Kennedy: Pathogenesis című könyvét ajánlja.

Tudomány kisrovatunkban a keretlegényekről olvashatnak, Gasztró rovatunkban pedig Sütis Móni írt a test csatájáról, vagyis a fogyókúra gyötrelmeiről.

Lókút kétségtelenül mesebeli hely. Nemcsak azért, mert mesebeli a neve, és mert körülöleli a Bakony, hanem mert olyan emberek lakják, mint Sümegi Elemér. Portré a neves hegedűkészítő-mesterről, aki szarvasoknak furulyázik, roller kanárikat edz, ultrafut, nem mellesleg lelket farag minden keze ügyébe kerülő hangszerbe – portréját élet rovatunkban olvashatják. A rovatban a Járatlan utakon című filmet ajánljuk.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor ír a munkahelyi főnöktípusokról. 

 

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 19. 22:30
A karlengetős Trombival egy mélyinterjú?!
NERbot
2023. május 18. 10:45
Nagy kedvelője vagyok Peterson munkásságának, mert gyógyszerfüggőségével milliók számára tette nyilvánvalóvá, hogy a tudomány, a siker és a pénz sem véd meg az addikciótól.
Ebihal
2023. május 18. 10:30
Ne nyomassátok ezt a talmi entellektüelt. Thx, bye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!