Amerikai lap: népszerű, de veszélyes ötlet lenne kizárni Oroszországot az ENSZ-BT-ből

2023. május 25. 16:35

A legelvakultabbak ráadásul pont Ukrajnának adnák az oroszok 1945 óta meglévő állandó tagságát. A The American Conservative szerzője kiakadt.

2023. május 25. 16:35
null

„Amikor azt hinnénk, Ukrajna taplnyaló nyugati támogatói már nem tudnának messzebb rugaszkodni a valóságtól, mégiscsak akadnak olyan vezető figurák, akiknek sikerül” – állapítja meg véleménycikkében a The American Conservative szerzője, Ted Galen Carpenter, aki a magyar sajtóban meg sem pendült, de az Egyesült Államok közvéleményén végigsöprő hajmeresztő ötletét vette elő.

Jelesül a Wall Street Journal vezércikkét idézte, amelynek szerzője, Bernard-Henri Lévy felvetette,

mi lenne, ha elvennék Oroszországtól az ENSZ BT-ben elfoglalt helyét, és odaadnák azt Ukrajnának?

Lévy érvelése szerint az állandó orosz tagság a második világháború eredménye, ahol a Szovjetunió a győztes ötök közé tartozott; de a Szovjetunió már nem létezik, Oroszország pedig folyamatosan vétózza saját háborús bűnösségével kapcsolatos esetleges kezdeményezéseket, ezért Ukrajnának kellene örökölnie a bukott Oroszország jogilag sem megalapozott állandó tagi helyét.

Carpenter a cikk kapcsán megjegyzi: a hasonló amerikai és európai gyakorlatot a szerzőnek sikerült kihagynia az összképből; ráadásul Lévy nem az egyetlen, aki ilyen ötletekkel áll elő, a Helsinki Bizottságnak már 2022 októberében is volt hasonló előterjesztése, két republikánus képviselő pedig kongresszusi határozatot terjesztettek elő hasonlóképpen, decemberben.

Felfüggeszteni egy állandó BT-tagot bizonytalan a jogi és vakmerően provokatív geopolitikai szempontból. Carpenter egy 1971-es párhuzamot mutat be, amikor az ENSZ Kína állandó tagi helyét adta át a száműzött Kuomintang-kormánynak, vagyis Tajvannak, még ha erős is a hasonlat. De

geopolitikai szemszögből Oroszország felfüggesztésének még kevesebb értelme van

– az ENSZ támogatói rendszerint túlbecsülik a testület jelentőségét, hiszen az elsősorban egy arénaként működik a diplomáciai pózolás és az idegesítő ügyekben való földbedöngölés céljából, amit a nagyhatalmak rendszerint nem emelnek magas prioritásra – kivéve, amikor az öt állandó tag rutinosan használja saját céljai érdekében; a kisebb országoknak nem jár a fair játék akár a katonai kényszerrel szemben; Szerbia, Irak, Grúzia és Líbia a közelmúlt idevágó példái egyértelműek.

Oroszország megfosztása a vétójogtól veszélyes eszkalációhoz vezetne, visszaigazolva az orosz vádakat, miszerint a Nyugat meg akarja semmisíteni Oroszországot, mint nagyhatalmat, amely a globális uralmuk útjában áll, hiszen Putyin az ukrajnai háborút a NATO Oroszország elleni proxyháborújaként aposztrofálja.

A szerző erre vonatkozó példaként felhozza Lloyd Austin védelmi államtitkár megállapítását, miszerint az ukrajnai háború célja a NATO részéről súlyosan meggyengíteni Oroszországot; vagyis egy olyan lépés, mint Oroszországnak az ENSZ-BT állandó tagságától való megfosztása teljes mértékben megerősítené az orosz vádakat, és lehetetlenné tenné a háború után a kapcsolatok rendezését, ami egy nagyon veszélyes világnak ágyazna meg.

Carpenter Lévy javaslata legviccesebb részének azt nevezte, hogy éppen Ukrajna kapja meg oroszország helyét, Németország, Japán, India vagy Brazília helyett, amelyek legalább releváns hatalmak, míg Ukrajna másod- de inkább harmadrendű minden mérés szerint, 112 milliárd dolláros GDP-jével Marokkó és Szudán között, (megjegyeznénk: papíron – a szerk) 43 milliós lakosságával Irak és Szudán között; Ukrajna állandó taggá tételére csak olyanok képesek, akik Volodimir Zelenszkijben a második Churchillt látják, és mindent odaadnának Ukrajnának.

Szerencsére az orosz-ukrán BT-helycserét valószínűleg a „jól megérdemelt nevetéssel” fogadják – tette hozzá Carpenter, aki szerint

Nyitókép: MTI/AP pool/Efrem Lukackij, EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 25. 20:29
Szerintem Kina azon is gondolkodik, hogy kilép az ENSZ-böl és alakít egy másikat: Kina, India , Brazília, Oroszország ... biztonsági tanáccsal. Meglátjuk melyik "ENSZ" lesz erösebb. Szerintem a kinai. Az USA által dominált ENSZ a kolonializáció maradványa. Ha megkérdezed, hogy ki tudja inkább összefésülni békésen az emberiságet, akkor a válaszom: Sokkal inkább Kina fogja ezt magvalósítani, mint az USA. Pontosabban az USA biztosan nem.
Palatin
2023. május 25. 18:00
Ukrajna a saját, - Oroszország elleni -, ármánykodásának köszönheti a bajt. Már Amerikában is kezd derengeni az igazság egyes prominens fejekben is. "Kezd kiderülni az igazság, hogy ezt a háborút nem Oroszország kezdte. Oroszország könyörgött nekünk, hogy ne próbáljuk meg Ukrajnát a NATO-ba rángatni. Mi figyelmen kívül hagytuk Oroszországot. Oroszország pedig világossá tette, hogy meg fogja védeni a nemzeti érdekeit. Mindössze semlegességet akartak Ukrajna számára." Ilyen kommenteket lehet olvasni, már felvilágosult amerikai médiatermékekben is. Ott se hülye és gyáva mindenki. Az ukrajnai háborút nem az oroszok kezdték, hanem az USA. Az ukrajnai háború ugyanis akkor kezdödött, amikor Clinton, - Gorbatcsovnak tett "isten bizony"-igérete ellenére elkezdte rohamtempoban bövíteni a NATO-t kelet felé. Ezért a háborúért, - ami egyértelmüen amerikai célokért folyik, ukrán és orosz vérrel, és a hasznos idiótaként fungáló európai aszisztanciával -, egyértelmüen az USA a felelös. Az oroszok, - teljesen érthetöen -, egyszerüen nem türhették, hogy Moszkva alá az amcsik atomfegyvereket telepítsenek. Az ukránok maguk keresték a bajt, amikor szövetkeztek az amcsikkal Oroszország ellen. Elárulták a legközvetlenebb testvérnépüket, akikkel közös a történelmük, nyelvük, kultúrájuk stb. Ez kb. olyan, mintha a székelyek szövetkeznének a románokkal ellenünk, hogy szétverjék a magyar államot. Orbánnak, mint mindig, ebben is igaza lesz. Nem minden EU-s ország küld meggyözödésböl fegyvert, söt a többség biztosan nem. A globál-bolsi nyomás egyszerüen annyira erös, hogy amelyik vezetö nem olyan keménytökü mint Orbán, az a meggyözödése ellen dönt, mert fél, hogy kiközösítik. Akinek van önbizalma, - mert átlátja, hogy a lehetöségei egyáltalán nem olyan rosszak, mint azt mások gondolják -, az megteheti azt a luxust, hogy a nyomás elllenére is a hazája érdekeit nézi. Európa népei és a világ népeinek többsége azt akarja, amit Orbán javasol, a békét. De a nyugati russzofóbiás politika vezetök Oroszország összeomlását szeretnék látni. Amerikai céloknak rendelték alá egész Európát. Orbán nem küld fegyvert, és ezt nagyon helyesen teszi.
ThunderDan
2023. május 25. 17:48
Tort ül az elmebaj... (Mégis ki a frász rendelkezne joghatósággal az ENSZ BT felett?!?)
formaegy
2023. május 25. 17:11
ENSZ. Egy lepratelep.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!