„Igaz barátnak” nevezte Lengyelországot Zelenszkij

2023. április 05. 19:59

Az ukrán elnök szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között.

2023. április 05. 19:59
null

A lapunk megírta, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében – közölte szerdán Andrzej Duda lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Varsóban.

Duda kiemelte: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyúttal a szabad világ elleni támadás is volt.

– magyarázta. „Ezért támogatjuk Ukrajnát” – szögezte le.

A lengyel elnök kijelentette, hogy fájdalmas történelmi kérdésekről is tárgyalt az ukrán vezetővel, és nem voltak tabutémák.

Zelenszkij az újságírók előtt arról beszélt: szeretné, ha Lengyelország fontos partnere lenne Ukrajnának az ország háború utáni újjáépítésében. Aláhúzta:

Az ukrán államfő varsói látogatásán hozzátette: nyitott határokat szeretne Lengyelország és Ukrajna között. Megjegyezte, hogy a háború első napjaiban a lengyel határhoz közeli helyek „megnyitották kapuikat, és többé nem voltak határok” a két ország között.

Zelenszkij szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között. Az ukrán elnök megköszönte Dudának és a lengyeleknek a segítséget, amelyet az Ukrajna „győzelméhez vezető nehéz úton” nyújtanak, és azt is, hogy az ukrán menekültek „otthon érezhetik magukat” a szomszédos országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Lengyelország mintegy 1,6 millió ukrán menekültnek nyújtott védelmet. Duda a legmagasabb lengyel állami elismerést, a Fehér Sas-rend kitüntetését adományozta Zelenszkijnek a lengyel-ukrán kapcsolatok elmélyítéséért, valamint a biztonság és az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéért.

Ez volt Zelenszkij első külföldi állami látogatása azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

(MTI)

***

***

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. április 06. 11:23
Állítólag 1,6 millió ukrán menekültet fogadott be Lengyelország, ugyanannyit mond Németország is. Pontos statisztika nincs róla, ahogy az elesett ukrán és orosz katonákról sincs. Zele családja is ott várja ki a háború végét és hitvese időnként ide-oda utazik előadásokat tartani. Várjuk ki a végét. - Kommt Zeit, kommt Rat. - Ha majd jövő télen nem lesz elég energia vagy csak nagyon drágán és az infláció sem csökken, ha majd az európai bankok megszivatják a lakosságot O%-os "kamattal", ahogy ez már 2OO8 óta szokássá vált, akkor Európa lakossága talán felébred és a békekötést sürgeti fegyverszállítás és kijevi zarándoklás helyett. Ha egyik fél sem akar egy jottányit sem engedni, akkor eltarthat ez az állapot sokáig. Addig is eladja a nemzetközi fegyverlobby az újabb fegyvereket.
Ricsibmf
2023. április 06. 09:11
Amikor az utolsó ukrán harcos is elfogyott, és a "baráti" lengyel csapatok "felszabadítják/visszafoglalják" a Lemberg környéki térséget, akkor is ez lesz a narratíva? Ez összecseng az "Anglia-Skandinávia-Lengyelország-Ukrajna, mint új EU-s hatalmi centrum a Német-Francia centrum ellensúlyozására" elképzeléssel. Lassan tisztul Európa "szép, új világa"?
formaegy
2023. április 06. 08:03
"„Igaz barátnak” nevezte Lengyelországot Zelenszkij" Annyira utálják az oroszokat, hogy az ukrán népet gyilkoltatja le. Jól érzi magát, hogy az orosz gyűlöletét más ország népének vérében lubickolva élheti ki Nem meglepő, hogy a barátod, hiszen te a rühes gyilkos terrorista USA érdekekért gyilkoltatod le a néped!!!!!!!!!!! Köp!
amca
2023. április 06. 07:47
Polski i Grün, dwa bratanki i do sabli i di sklanki!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!