„Scruton sok magyar kormányzati politikával egyetértene” – Sophie Scruton a Mandinernek

2023. április 17. 17:33

Egy hete Magyarországon tartózkodik a három éve elhunyt, híres brit konzervatív politikai gondolkodó, Sir Roger Scruton özvegye. Néhai férje politikai hagyatéka hatással volt és van a magyar kormány konzervatív irányvonalára, a hölgy azonban leginkább a scrutoni örökség tárgyiasult világát jött megnézni Budapestre.

2023. április 17. 17:33
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Sophie Scruton stílszerűen a férjéről elnevezett belvárosi kávéházban, a Veres Pálné utcai Scruton V.P.-ben találkozott hétfőn magyar újságírókkal. A rendezők azt a helyiséget választották a beszélgetés színhelyéül, ahol a neves brit politikai filozófus egykori íróasztala és széke áll; a hölgy a társalgás végén lopva odatekintett az értékes tárgyakra, de nem lépett oda hozzájuk, mire távozóban megkérdeztük tőle: nem hiányoznak mégis a budapesti közösségi térnek ajándékozott emlékek? Erre kicsit elérzékenyülve, de nagyon angolosan annyit mondott: „Nem, elvégre mihez kezdjen az ember egy üres székkel...?".

Sir Roger Scruton üresen hagyta a székét; a Wiltshire-i Sunday Hill Farm nevű birtokán, amelyet Scrutopiának nevezett, felesége és két, már felnőttkorú gyermeke őrzi emlékét.

Nagy űrt hagyott maga után az akadémiai életben is, bár munkái közismertek,

halála után is sok nyelven, így magyarul is széles körben elérhetőek, így Scruton úgy távozott, hogy azért maradt. A konzervatív politikai gondolkodás korszakos elméje volt, gondolatai hatással voltak több generáció nézetrendszerére, többek között az Orbán-kormány látásmódjára is.

Roger Scruton az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztiválon 2014. augusztus14-én   (forrás: Guillem Lopez / NurPhoto via AFP
Roger Scruton az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztiválon 2014. augusztus14-én (forrás: Guillem Lopez / NurPhoto via AFP

Ahogy a filozófus egykori tárgyai, úgy magyarul kiadott írásai is fizikailag megnézhetőek a három Scruton közösségi térben Budapesten – a helyek működtetői az özvegy hozzájárulásával azért hozták létre ezt a szellemi műhelyt, hogy programjaikon keresztül a scrutoni értékrend szellemében

közösséget építsenek, edukáljanak és a konzervatív hagyományokat, értékeket megőrizzék.  

Sophie Scruton részben ezt a munkát nézte meg budapesti látogatásán, másrészt a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) közös terveit egyeztette, amelynek keretén belül szó van a filozófus újabb könyveinek magyar kiadásáról, Scruton operájának bemutatásáról, alumni-látogatásokról, illetve a szorosabb kapcsolattartásról a Scrutopiával. Ennek érdekében a hölgy kulturális programokon vett részt, magyar szakértőkkel, ismerősökkel találkozott, látogatást tett a Zeneakadémián, és megtekintette például Richard Wagner Parsifal című darabját a Magyar Állami Operaházban – erről a műről írt zenefilozófiai munkát halála előtt a filozófus.

A Mandiner kérdésére, miszerint miért alakult úgy, hogy Scruton ismert cseh-szimpátiája ellenére egykori személyes tárgyai és a nevét viselő intézmények a magyar fővárosban találtak otthont, és nem Prágában, Sophie Scruton elmondta: a Scruton közösségi terek ötlete a magyar alapítóktól érkezett, és ő ehhez a hozzájárulását adta, mert

nagyon jó kezdeményezésnek találta a scrutoni örökség népszerűsítésére,

majd látva a kávéházak stílusát, dizájnját, azt is nagyon formatervezettnek, esztétikusnak látta.

Sophie Scruton néhai férje íróasztala előtt beszél a Scruton V.P. kávéházban

A konzervatív politikák, mint például a családtámogatás megvalósulását látva, Roger biztosan nagyon elégedett lenne, bár ő nem volt a politikai gyakorlat embere. Fontos, hogy a gyakorlati politikák kövessék az ideát, és emiatt biztos vagyok benne, hogy sok magyar kormányzati politikával egyetértene” – válaszolta Scruton özvegye lapunk azon kérdésére, hogy a filozófus helyeselné-e a magyar politikai irányt, ha saját politikai nézeteivel mérné össze azok gyakorlati megvalósítását.

Sophie Scruton azt is elmondta a Mandinernek, hogy férje és Orbán Viktor személyes kapcsolata régi keletű: Orbán fideszes barátaival már az 1990-es évek elején járt Scrutonnál Oxfordban, amikor „vélhetőleg politikai inspirációk szerzése miatt Angliában jártak”, és ahogy férjétől hallotta, „késő este érkeztek hozzá a találkozóra, és

Sok kérdéssel érkeztek a konzervativizmus természetével kapcsolatban, és Scruton megválaszolta a kérdéseiket; ezek az eszmei hatások végül testet is öltöttek több későbbi politikájukban, de a politikai filozófus gondolatai inkább az írásain keresztül hatottak rájuk, mint a személyes kapcsolatok által – tette hozzá Scruton özvegye.  

Mint lapunknak megjegyezte, Orbán gesztusértékű módon megjelent Scruton angliai temetésén, és bár „a kormányfőnek járó kötelező biztonsági intézkedésekkel érkezett, mégis

Sophie Scruton a hétfői sajtóbeszélgetésen elmondta még, hogy a Scruton-hagyaték egy fontos darabja még hiányzik: a filozófus élete utolsó szakaszában a brit kormány építészeti tanácsadó bizottságában dolgozott, megállapításait papírra vetette, de az iratok összeszerkesztése és publikálása ez ideig még nem valósult meg, özvegyeként még ezt szeretné elrendezni.

--

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2023. április 17. 21:35
mi van itt, megérkezett az utalás a moslékos trollfarmra? Ennyi trollt egy ilyen jelentékteln cikk alatt hemzsegni ritkán látni.
Lajoss
2023. április 17. 19:51
..és csak 200 millió közpénzbe került..
Kisfrocs
2023. április 17. 19:36
Amikor a patkány patkányozik Vincent: A mandineres patkányok nem értenek a szóból(szerkesztőségiközlemény)"
mamarizsa
2023. április 17. 18:44
Hogyne... A fidesznyilasnak nem kell cruton, franciásan hangzik.. Neki a krumplileves való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!