Újabb európai ország erősítette meg: ellenzik az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

2023. április 24. 10:37

Paul Seger nagykövetet meglepte a rájuk zúduló kritika mértéke.

2023. április 24. 10:37
null

Paul Seger, Svájc németországi nagykövete kiállt hétfőn a svájci alkotmány által előírt semlegesség mellett, amely értelmében az alpesi ország ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. A nagykövet az Augsburger Allgemeine című német lapnak a fegyverszállítással kapcsolatban elmondta, hogy meglepte a rájuk zúduló kritika mértéke. Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe. A törvény azt is kimondja, hogy

a svájci gyártású lőszerek vásárlói nem adhatják tovább azokat egy hadban álló harmadik félnek.    

„A semlegesség a svájci identitás fontos része. Kialakult egy olyan vélemény, hogy Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút. Azonban 12 ezer darab lőszer nem tudja eldönteni vagy érdemben befolyásolni a háborút” – mondta Seger az interjúban, amely hétfőn jelent meg a német lapban.    

Közvetett módon sem adnak katonai támogatást

Alain Berset svájci szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásain megerősítette, hogy Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem. Ugyanakkor Berset rámutatott, hogy országa minden egyéb lehetséges eszközzel támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, csatlakozott az Oroszország elleni EU-s szankciókhoz és zárolt 7,5 milliárd frank értékű orosz vagyont.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 24. 13:08
Svájc is züllik sajnos, de még mindig értelmesebb ország, mint az EU összes tagállama.
amca
2023. április 24. 12:22
Haverom Milanovic komcsi, libsi,állibsi ,szerb, horvát, meg yugó, meg macedón, meg bosnjak, meg szlovén elnök. Rusija ima 6600 atomskog naboja. Gondoljátok ,ha kell nem fogja használni? USA terror 5 perccel a győzelem előtt ledobott 2 uránt,csak azért ,mert lejárt a szavatossága. Hiiihhiihihihiihihihihiihii.
Atti bá
2023. április 24. 11:47
Csak eg kérdés, ki tudja ezt leellenőrizni? A hoholok akik eladják a kikoldultnak előadott árut?
mikorkakalman
2023. április 24. 11:43
"Kialakult egy olyan vélemény, hogy Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút. Azonban 12 ezer darab lőszer nem tudja eldönteni vagy érdemben befolyásolni a háborút” Mondjuk ez egy eléggé demagóg védekezés, hiszen akkor a többi ország is mondhatná ugyanezt, de őszintén szólva nem is értem, miért ezen a vonalon kell érvelni. Sokkal erősebb indok és többet is nyom a latban, hogy Svájc nem lesz bűnrészes, ha az esztelen fegyverszállítások miatt kitör a harmadik világháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!