Mindannyian traumatizált ősök leszármazottai vagyunk

2023. április 10. 09:02

A posztmodern ember elveszítette tájékozódási pontjait, képlékeny masszává vált az identitásunk. Interjú.

2023. április 10. 09:02
null
Orvos-Tóth Noémi

„Ha a gyermek már megszületett, és azt látjuk, hogy szorong, zavart, nem kiegyensúlyozott, a szülők, nagyszülők először a saját életüket tekintsék át? Könyvében utal a gyermekterápia alaptézisére, mely kimondja: a gyerek tünete mögött mindig keresd a szülőt.

A gyerek a legtöbb esetben csupán tünethordozó, aki megmutatja a családi rendszerben rejlő problémákat. Éppen ezért érdemes először mélyen magunkba nézni, és azt feltérképezni, nekünk hol vannak elakadásaink, szorongásaink, milyen minőségű kapcsolatokban élünk, kikkel és miért vannak rendszeres konfliktusaink. A gyerek a láthatatlant látja, és a ki nem mondottat mondja ki. A játékterápia, játékdiagnosztika módszerével előhívhatóak ezek a családi minták. A Petőfi Irodalmi Múzeum éppen most ad otthont egy időszaki kiállításnak, amely Polcz Alaine életművét, és azon belül is a játékterápia területén elért eredményeit mutatja be. Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom, aki szeretné jobban megérteni a gyermekek gazdag érzelmi világát, és a felszín alatt megbúvó lelki rezdüléseiket.

Az Örökölt sors 2018-as megjelenése óta a sikerlisták élén, dobogóján áll, de napjainkban úgy általában nagy népszerűségnek örvendenek az önismereti könyvek. Mi ennek az oka? Rengeteget tudunk a világról, de önmagunkat nem ismerjük?

A posztmodern ember elveszítette tájékozódási pontjait, a közösség már nem szolgál követendő és követhető mintákkal. Míg korábban a „ki vagyok én” kérdésre egyértelműbben lehetett válaszolni, mára identitásunk képlékeny masszává vált, így kétségbeesve keressük a magyarázatokat és a kapaszkodókat. Kapcsolataink egyre felszínesebbé válnak másokkal és önmagunkkal egyaránt. Megszűnő rítusaink helyét csupán üres vagy kártékony szokások vették át, melyek semmit nem tesznek hozzá az emberi létezés lényegéhez, ami nem volna más, mint a megtartó közösség kialakítása és fenntartása.”

Nyitókép: Youtube

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coollog
2023. április 11. 19:52
Az Örökölt sors c. könyve nagyon emlékeztet a téma nagy öregjének, Anne Ancelin Schützenbergernek az ős-szindróma c. művére, de hivatkozást nem láttam benne rá. Idéz kb. mindenkit a Magvető kiadó palettájáról, de őt nem. Ha tévedek, valaki írja meg. Fura.
csulak
2023. április 11. 12:45
Beszelj a te nevedben es a baloldaliak neveben ! egy rendes magyar ember pontosan tudja milyen a normalis identitasa !
Hurka
2023. április 11. 08:49
Elméjében éli az életét, mondom neki és másnak is ha ilyen. Te nem az elméd vagy, hanem az aki az elméd mögött, fölött áll. Aki parancsol az elmének.
tapir32
2023. április 11. 00:29
Nincs posztmodern ember, csak szocializálatlanok vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!