Ostrom: kiverte a biztosítékot a tüntetőknél a Louis Vuitton-vezér gigavagyona

2023. április 14. 11:35

Franciaországban egyébként is igen paprikás a hangulat: az Emmanuel Macron által tűzzel-vassal keresztülvert nyugdíjreform miatt hónapok óta folyamatosak a tüntetések, gyakori az erőszak is; erre a napokban kiderült, hogy a Louis Vuitton luxusmárka mögött álló LMVH nevű vállalat tulajdonosa, Bernard Arnault a világ leggazdagabb embere. Tüntetők rohamozták meg a cég székházát, és követelték: fizessenek a gazdagok.

2023. április 14. 11:35
null
Veczán Zoltán

211 milliárd amerikai dollár – ennyire becsülik Bernard Arnault vagyonát. Az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton vállalat alapító vezérigazgatója és elnöke ezzel több pénz fölött diszponál, mint a teljes magyar GDP, és éppenséggel most lökte le a trónról Elon Muskot a világ leggazdagabb embere címéért folytatott versenyben, mégpedig úgy, hogy a járvány után csaknem negyedével nőtt részvényeik értéke – miközben a járvány munkanélküliséget és elszegényedést hozott sokaknak.

Bizonyos szempontból érthető hát, hogy a Párizs utcáit több hónapja ellepő tüntetőket meglehetősen felháborította ez a tény.

A Daily Mail híradása és nyilvánosságra került videók alapján

száznál is több munkás rohamozta meg pénteken az LMVH párizsi székházát

– nem először, elvégre a márkáinak státuszszimbólum-jellege eleve remek célponttá tette őket.

A demonstrálók a vállalat Avenue Montaigne-i épülete előtt azt követelték, hogy a gazdagok járuljanak jobban hozzá az állami nyugdíjrendszer finanszírozásához; egy részük az utcán sorakozott, a vasúti dolgozók zászlaját és vörös fényrakétákat lobogtatva; mások átjutottak a nagy üvegportálon és egy mozgólépcsőn másztak fel az emeletre.

Fabien Villedieu vasúti szakszervezeti prominens a kormánynak üzent: „ha pénz után kutattok a nyugdíjreformhoz, vegyétek ki a gazdagok zsebéből”

Emlékezetes: a nyugdíjkorhatárt 64 évre emelő, Emmanuel Macron elnök által erővel átvitt nyugdíjreformot jobbról és balról is kritizálták, mert úgy sodor kétségbeesett helyzetbe milliókat, hogy közben nem nyújt valódi megoldást az évről évre mínuszos nyugdíjkassza problémáira. Mi több, ha kicsit továbbmegyünk a szociális demagógia irányába: a nyugdíjkassza deficitje jelenleg 10 milliárd euró, vagyis elméletileg Arnault vagyonából húsz évig el lehetne finanszírozgatni a francia nyugdíjrendszer hiányát.

Nem csak a nyugdíjreform a baj, hanem Macron, aki Margaret Thatchernek képzeli magát - íme egy francia nézőpont a Mandineren!

Macron nagyon eltökélt, hogy keresztülveri a nyugdíjreformot, amely felháborítóan igazságtalan a kétkezi munkásokkal és a nőkkel szemben.

A Daily Mail emlékeztet: Arnault egy 150 éves, fényűző kastélyban él Bordeaux-ban, ráadásul az utóbbi időben éppen igen gyorsan növelte vagyonát a vállalatéval egyetemben: az LVMH eladásai például csak az utóbbi három hónapban 17 százalékkal nőttek, ami önmagában 20 milliárd dollár növekményt jelent.

Nyitókép forrása: Noemie Coissac / Hans Lucas / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
18.0 fok
2023. április 14. 17:48
a fideszes majom meg ne tudja, hogy mennyi lölő vagyona, mert lángokban fog állni felcsút.
Odone Ricci
2023. április 14. 17:14
Luis Vuitton táskával, sőt bőrönddel járkálni, utazni Status Symbol. Ha ezzel meglátnak, akkor tudják, hogy akár ezer eurót is költöttél erre a műanyag, bőrrel szegett valamire. Tehát jómódú vagy. Akárcsak egykor a nercbunda és a vastag arany lánc és karkötő. Ebben kellett , mutatkozni fontos helyeken. Ma már kevésbé, mert az emberek már nem hivalkodnak annyira, félnek a letámadó tolvajoktól és a gazdagságot kileső betörőktől.
Galsó Atya
2023. április 14. 14:59
Luji Beton. Ha vannak olyan hülyék, akik megveszik, akkor minek irigykedni rá? Minden fillért megérdemel!
nuknuk
2023. április 14. 14:42
Ha nő az átlagéletkor emelni kell a nyugdíjkorhatárt vagy csökkenteni a nyugdíjakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!