„Mintha a mennyországból kaptunk volna pecsétet a munkánkra” – így találkozott Ferenc pápával a Kunszabó-házaspár

2023. április 29. 20:02

Látszik, hogy Ferenc pápára hatnak azok a tanúságtételek, amiket itt, Magyarországon hall, mondja a Mandinernek a Csak Egyet Szolgálat alapítója, Kunszabóné Pataki Anna, aki férjével, az Új Jeruzsálem Közösséget 25 éve megalapító Kunszabó Zoltán diakónussal együtt szombat délelőtt személyesen mondhatta el történetét az egyházfőnek. A Mandinernek nyilatkozva arról is beszéltek, hogy a pápa szavai bátorításként értelmezhetők; figyeljünk jobban a Szentlélekre! Interjúnk.

2023. április 29. 20:02
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Önök szombaton a Rózsák terén személyesen mondhatták el Ferenc pápának szolgálatuk történetét. Milyen érzés volt?

Kunszabóné Pataki Anna: Nagyon megilletődötten álltunk ki elé, mert az összes hajléktalansegítő szolgálatot képviselve szólhattunk hozzá. Azért eshetett ránk a választás, mert családokat szerettek volna bemutatni, ezért is beszéltünk röviden a családunkról is. Nagy öröm volt, hogy amiért a Csak Egyet Szolgálat létrejött, a személyes tanúságtétel, a misszió jelentősége, megjelenhetett a beszámolóban és azután ezt a Szentatya válaszában ki is emelte. 

Kunszabó Zoltán: És hozzátette, hogy az Élő Igéből születik újjá az ember!

Anna: A Szentatya mindannak a vízióját tágította, amiért mi elindítottuk ezt a szolgálatot. Nagyon örültünk, hogy a Szentatya kiemelte a Krisztusról szóló tanúságtétel fontosságát, ez erőt ad nekünk is.

Zoltán: Azért is fontos ez, mert a mai napig többféle megközelítés él azzal kapcsolatban, hogy mennyire kell beemelni a missziót a szociális munkába. A mi tapasztalatunk, hogy emberek újjáépülnek a hit és megtérés által. A Csak Egyetben ez a különleges: elhatároztuk, hogy az erőt, ami Jézusból árad, megpróbáljuk kombinálni a szociális szolgálatunkkal. Sok esetben mi, katolikusok is a szekularizáció nyomásának engedünk, ezért inkább csak a szociális vonalra koncentrálunk, de megélésünk, hogy a misszió legalább annyira fontos.

Potyogtak a könnyeink, hogy a pápa is erre a személyességre reflektált, és az Ige továbbadására bátorított,

arra, hogy beszéljünk is Jézusról. Megerősödve megyünk tovább, olyan érzés, mintha a mennyországból tettek volna egy pecsétet arra, amit végzünk.

Néhány méterre álltak tőle, sőt, utána köszöntötték is Ferenc pápát. Tapasztalatuk szerint milyen a szentatya személye? 

Anna: Minket is megdöbbentett, hogy valóban minden porcikájával figyel a körülötte lévőkre. Mindenkihez volt egy személyes üzenete, akihez csak lehetett, sokszor még a protokollt is felrúgva. Megható volt, mennyire valóban közénk akart jönni és mekkora szeretettel volt irántunk. Pár méterre állva tőle sokszor sikerült felvenni a szemkontaktust és végig kommunikált velünk. Nagyon figyel ránk és átimádkozza, amit hall tőlünk. Látszik, hogy hatnak rá a tanúságtételek, amiket itt hall.

Zoltán: Nem tudom, mennyire gyakori, hogy konkrét mondatokat idéz a tanúságtételekből, de amikor rólunk beszélt, még el is szakadt az előre megírt gondolataitól, kinézett ránk és külön mondott pár mondatot arról, hogy a Szentlélek által van bátorságunk elindulni a közös úton a bajban lévőkkel. Erőteljes bátorítás volt ez! Ahogy

az is komoly gesztus volt az ő állapotában, hogy felállt és megtisztelt minket azzal, hogy így köszöntött.

Akkor, ha jól láttam, mondott neki még valamit, ami csak a pápának szólt. Mi volt az?

Zoltán: Azt mondtam el, hogy az igazi hős a feleségem, aki megalapította ezt a szolgálatot. Erre is rögtön reagált és külön áldást kaptunk. A mennyország mosolya volt ez ránk, a házasságunkra és a szolgálatra nézve. 

A pápa a Szentlélekről beszélt, amikor önökhöz fordult. Mint a karizmatikus megújulás oszlopos tagjainak és az Új Jeruzsálem közösség vezetőjének, ez bizonyára különösen fontos gesztus volt.

Zoltán: Már tegnap is mondta, hogy

a válaszok az Úrtól jönnek és nem a világból, nem az internetről.

Nevetek is, hogy most mindenről a mesterséges intelligenciát kérdezik, mint valami orákulumot. Helyette inkább Istenre kellene hallgatnunk. A karizmatikus megújulás tudatos reflexió Isten kegyelmére, a mai pápai megnyilatkozás pedig bátorítás nekünk, hogy figyeljünk továbbra is a Szentlélekre. Minden, ami az életünkben történt, Urunknak és éltetőnknek, a Szentléleknek köszönhető. Ő a semmiből teremt ma is és csodálatos ezt megtapasztalni.

Nyitókép: Facebook, a Vatican News hivatalos oldala
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. április 30. 07:41
És mit mond minderről a Perinfalvi? Ő miert nem volt viziten? Szemléleg blog partizán szerzői? :)
Szeredai
2023. április 29. 23:07
Kunszabó Ferenc is egy nagyszerű magyar, mellette kun ember volt.
Lajosbela
2023. április 29. 21:59
Köszönjük! Kunszabóéknak, köszönjük Ferenc pápának!
budapesti
2023. április 29. 21:49
"az Élő Igéből születik újjá az ember" "a Szentlélek által van bátorságunk elindulni a közös úton a bajban lévőkkel." Megjegyzésre érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!