„Ti mind értékesek vagytok Jézus számára!”  – Ferenc pápa a magyar fiataloknak

2023. április 29. 15:15

Tizenegyezer fiatal fogadta a Forráspont fesztivál keretében Ferenc pápát a Papp László Budapest Sportarénában. A Mandiner a helyszínen követte a rendezvényt, amelyen Ferenc pápa felhívást intézett a béke érdekében és bátor életre, a virtuális világból való kilépésre, szeretetre és mások szolgálatára bátorította a magyar fiatalokat.

2023. április 29. 15:15
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

15 órakor dicsőítő dalokkal kezdődött a Forráspont, ami azonnal talpra állította a tizenegyezer fiatalt, akik azért gyűltek össze, hogy találkozzanak Ferenc pápával. 

A 777 videója az első másodpercekről: 

Az első két szám után a fiatalok videót láthattak Ferenc pápa életútjáról, megválasztásáig bezárólag. Ezt követően már színpadon Rúzsa Magdi, aki a Domine című számot énekli.

A Bizony, Isten! YouTube-csatorna élőben, kommentár nélkül közvetítette a teljes programot: 

A Mandiner úgy tudja, már 20 perccel a tervezett érkezés előtt megérkezik a helyszínre Ferenc pápa. 15:30-kor az egymást követő számok között a fiatalok a pápa által nekik megfogalmazott üzenetekből láthatnak videóösszeállítást, amely üzeneteket az egyházfő az elmúlt évek ifjúsági világtalálkozóin fogalmazott meg. Közben még mindig érkeznek résztvevők az arénába, ahol így minden hely megtelik. 

Zajlik az ifjúsági találkozó Budapesten. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton
Zajlik az ifjúsági találkozó Budapesten. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

A rendezvény üzeneteit a szervezők a Christus Vivit című dokumentumból merítik, amelyet Ferenc pápa írt. Vizy Márton alkotása, a Camino című szám következett, amelyet keresztény sztárok, köztük Dolhai Attila adott elő. 

A Forráspont Band és a 4 Akkord Show Kórus újra dicsőítő számokat kezd játszani, a hangulat a tetőpont felé közeledik, újra talpon az egész Aréna. 

A pörgősebb számok után a mélyebb dicsőítő daloké a főszerep, a pápa a hivatalos program szerint negyed órán belül érkezik. Talán ezt érzik meg most a színpadon is, a Lelkem, áldd az Urat! című szám emeli a hangulatot, no meg a lelkeket. A délután dramaturgiája kiváló. 

A tömeg Jézus nevét skandálja, miközben a pápai konvoj épp a Blaha Lujza teret hagyja el és közeledik a sportaréna felé. Úgy tudjuk, a pápa egy nyitott, kifejezetten sportos pápamobillal érkezik az arénába, ahol találkozik a fiatalokkal. 

Megérkezett a pápa, elképesztő hangulat van az Arénában

Ferenc pápa megérkezett a Papp László Sportarénába, ahol a fiatalok elképesztő lelkesedéssel fogadják. Tizenegyezernél is többen kiabálva, tapsolva köszöntötték Péter utódát, aki a pápamobillal körbement az aréna küzdöterén és köszöntötte a fiatalokat. Közben a kórus a Jézus Krisztus, Te vagy az életem című számot énekelte. 

A pápamobilból kiszállva az egyházfő elutasította, hogy tolókocsiba üljön, gyalog megy oda mozgássérült fiatalokhoz, akiket személyesen köszönt, kezet fog velük és megáldja őket. Ismét felborította a protokollt, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen a hívekkel, a fiatalokkal. 

Ferenc pápa láthatóan kifejezetten élvezi ezt a találkozást.

A gesztusok pápája ezt követően a színpadra indul, itt már szüksége van némi segítségre, de lelkesedése egyértelmű. 

Ferenc pápa találkozása a magyar fiatalokkal. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton
Ferenc pápa találkozása a magyar fiatalokkal. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

16:20-kor a pápa már a színpadon, a tömeg pedig talpon, üdvrivalgással köszönti a szentatyát. Elképesztő a hangulat. 

Ferenc pápát Palánki Ferenc püspök, ifjúsági referens köszönti a magyar egyház nevében. 

A pápa és a fiatalok hamar egymásra hangolódtak. A szentatya most ajándékokat kap a fiatalok képviselőitől, köztük tokaji bort, a régi időket idéző varrású focilabdát és Rubik-kockát, ami különösen nagy vidámságot eredményez a pápa és a hívek körében egyaránt. Érkezését követően látványos néptáncbemutatóval köszöntik, ami annak látványvilágával országimázsnak is kiváló. Majd egy szegedi piarista diák tesz tanúságot, beszéde sallangmentes, a fiatalok láthatóan azonosulni tudnak vele. Bertalan arról beszél, hogyan jutott el a tagadástól a Jézusba vetett hitig. Most Dóra köszönti, aki Baranyából érkezett a találkozóra. Őt Tódor követi, aki Kárpátaljáról származik és arról beszél, a hit melletti tanúságtétel elhozhatja a vágyott békét szülőföldjén. Beszéde végén arra kéri a pápát, hogy imádkozzon a magyar fiatalokért. 

A köszöntők után mindenki talpon és

együtt énekelve köszöntik a pápát a magyar fiatalok.

Az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik

Ferenc pápa beszédének első mondatában magyarul mondja: köszönöm. Megköszöni a tanúságtételeket és örömét fejezi ki, hogy itt lehet a fiatalokkal. Arra bátorítja őket, hogy merjenek kérdezni és a válaszok keresése közben Jézust keressék, aki a legjobb barát és a legjobb testvér. Isten nem elítélni, hanem megbocsájtani akar. Isten mindig megbocsájt, mondja, majd arra kéri a fiatalokat, mondják el vele együtt. 

Arra bátorítja a fiatalokat, szülessen meg szívükben a válasz arra a kérdésre, hogy mit akarnak az életben, mi az, amit igazán keresnek. Az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem hogy másokhoz lehajol, mondja Ferenc pápa. 

Figyelmeztet: Jézus nem azt akarja, hogy lusta és kényelmes emberek legyük, de sosem kicsinyli le várakozásainkat.

Azt mondja, Jézus egyetértene azzal a magyar közmondással - és itt magyarra vált -, hogy aki mer, az nyer!

Arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjenek energiát fektetni az élet nagy céljaiba, merjenek nagycsaládot alapítani, segíteni a rászorulókon, dicsérni az Urat. Arra is kéri a fiatalokat, merjenek kiszakadni a digitális világból és minden nap időt tölteni a csendben. Butaságnak nevezi azt, ha valaki csak a mobiltelefonjába merülve néhány baráttal tart kapcsolatot csupán. A csend az a talaj, amelyen mély kapcsolatokat lehet ápolni, mondja és az evangélium olvasására hív.

Az élet valódi, nem virtuális, mondja a magyar fiataloknak és ismét azt kéri, ne virtuális életet éljünk.

Imádkozni nem unalmas, biztatja a fiatalokat, azt mondja, legfeljebb mi tehetjük unalmassá. Imádkozni ugyanakkor nem jelent mást, mint találkozni az Úrral, ami nagyon szép dolog. Ne féljetek elmondani Istennek a problémáitokat, kéri a szentatya. 

Éljetek valódi és bátor életet!

Ferenc pápa tanításában kitér arra, hogy Isten nem különleges emberekkel tesz nagy dolgokat, hanem a valódi emberekkel, akik készek elfogadni azt. Ma nagy szükség van az igaz emberekre, mondja Ferenc pápa, aki arra kér, hogy engedjük, hogy Isten igaz emberekké formáljon minket. 

Ferenc pápa felhívást intéz a világhoz Budapestről, a béke mellett foglalva állást. Azt kéri, mindig tegyük fel magunknak a kérdést, mit teszünk a társadalmunkért, a barátainkért és tekintsük Jézus példáját. A hit a nagylelkűség lelkesedéséhez vezet, mutat rá. 

Ti mindig értékesek vagytok Jézus számára és számomra is, mondja a magyar fiataloknak Ferenc pápa. Senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek, nagy dolgokra vagytok teremtve, mondja, majd kéri, hogy imádkozzanak érte. Magyarul mond köszönetet beszéde végén a figyelemért, a fiatalok vastapssal hálálják meg, ami sokáig nem akar szűnni. 

Ferenc pápát alig akarták elengedni a fiatalok. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton
Ferenc pápát alig akarták elengedni a fiatalok. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

A közös imádság után megáldja a fiatalokat, majd egy magyar családdal találkozik. A sportarénából jezsuita rendtársaihoz indul, akikkel magánlátogatás keretében találkozik.

A program a Papp László Sportarénában szentségimádással folytatódik. 

A program szentségimádással és dicsőítéssel zárult. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton
A program szentségimádással és dicsőítéssel zárult. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Fotók: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. április 29. 22:50
Vajon Pankotai Lili, mint volt ciszterci diák, ott volt?
Lajoss
2023. április 29. 18:48
A fidesz-kdnp frakciónak kötelezővé tenném a Szentatya minden gondolatát..
pemete jakab
2023. április 29. 18:34
„Ti mind értékesek vagytok Jézus számára!” Kérdés, hogy egyformán értekés-e mindenki? Mert ha igen, akkor a pápa megkérdőjelezi az egyéni érdemeket, erőfeszítéseket.
balbako_
2023. április 29. 18:12
Hallgattam a pápa beszédét tökéletesen tudott a fiatalok nyelvén kommunikálni és a gyerekek nagyon vevők voltak a szavaira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!