Amerikai romboló jelent meg a Dél-kínai-tenger „legforróbb” részén

2023. április 10. 09:42

Kína nyomon követi a rombolót, ami szerintük illegálisan tartózkodik a térségben.

2023. április 10. 09:42
null

Az amerikai haditengerészet Milius nevű rombolója megjelent a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigeteknél hétfőn. A haditengerészet részéről hangsúlyozták, hogy a művelet a nemzetközi tengeri joggal összhangban zajlott, célja pedig az volt, hogy demonstrálja a térségben a szabad közlekedést. Tien Csün-li, a kínai hadsereg déli műveletekért felelős parancsnokságának szóvivője elmondta, nyomon követik a romboló útját, hozzátéve, hogy

A rombolót a kínai haditengerészet márciusban kétszer is távozásra szólította fel a térségből. A szigetek hovatartozása vitatott, ugyanis a Fülöp-szigetek, Brunei, Tajvan, Malajzia és Vietnám mellett Kína is igényt tart rájuk. A manilai kormány többször aggodalmát fejezte ki, mert

Peking a szigeteken és környékén megkezdte lakatlan területek betelepítését.

Manila válaszul megerősítette térségbeli katonai jelenlétét, Vietnám pedig tavaly decemberben jelentős tengeri munkálatokba kezdett a zónában, elsősorban új földterületek létrehozása céljából.    

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. Peking azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. AFP/Anadolu Agency

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. november 26. 11:04
Biztos fáztak. Kevés meleg jutott a legénységbe.
ZagerEvans2525
2023. április 10. 14:30
Értem, sőt megérteni kezdem a honi hungarofóbokat. Még 1/3-ot sem képesek (a MH nélkül ennyi sincs) összelapátolni, s a világ minden rezdülésétől azt várják, hogy majd attól mégiscsak megbukik dr. min.elnökünk. Most például abban reménykedhetnek, hogy a romboló feljön a Dunán, s az Országházra, meg a Sándor palotára szegezett ágyúcsővel végrehajtja a demokratiqs fordulatot.
Dezsőke
2023. április 10. 13:53
mit akar lerombolni?
fado
2023. április 10. 13:16
Ha megjelent, akkor meg van jelenve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!