Kifáradás jeleit mutatja a tanártiltakozás, a helyzet a közoktatás összeomlásával fenyeget

2023. április 27. 13:38

Érdektelenség vagy a kormányzati félelemkeltés hatása? Fogyatkozik a demonstrációk lendülete. A tanárok a lábukkal szavaznak – tömegesen készülnek felmondani a státusztörvény miatt.

2023. április 27. 13:38
null
Riba István

„Miközben minden mutató szerint romlik az oktatás színvonala, a tanárok megbecsültsége kritikán aluli, a kormány pedig még több munkára kötelezné őket, gyengül az oktatók ellenállása. A hétfői általános sztrájkban legfeljebb az intézmények tizede vett részt, azokból is sok helyen csupán néhány fő. A budapesti tüntetés résztvevőinek száma is elmaradt a tavalyi megmozdulásokon megjelentekétől. Ezért is volt meglepő, hogy az arra adott rendőri válasz (könnygáz használata, dulakodás) keményebb volt, mint a korábbi tanártüntetések bármelyikén.

A látszólagos apátia – amelynek egyaránt oka lehet a tanult tehetetlenség, az idősebb tanárok belefáradása az állandó harcba, a félelem – ugyanakkor jó támaszt nyújt a kormánynak, bizonyítva, hogy bármit le tud nyomni a pedagógustársadalom torkán. A KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben további 3 százalékponttal csökkent a pedagógusok bruttó átlagkeresete a diplomások átlagához képest: már nem éri el annak 60 százalékát. Elképesztő méreteket ölt a tanárhiány, s emiatt a helyettesítések száma, amelyek egy részét ingyen kötelesek vállalni az oktatók. A tanári kar elöregedett, utánpótlás pedig nem látszik, az ötéves osztatlan tanárképzésre egyre kevesebben jelentkeznek.”

Nyitókép: Kurucz Árpád/AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. április 28. 10:30
"A KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben további 3 százalékponttal csökkent a pedagógusok bruttó átlagkeresete a diplomások átlagához képest" Hát baszd meg nyilván, hiszen az IT fizetések követik a legjobban az inflációt és az felhúzza az egészet.
Gyzoltan
2023. április 28. 07:34
A zsidóságnak nem érdeke a magyarság oktatása, tanítása, kiművelése! -őket szolgálni, kiszolgálni, alacsony IQ-val is lehetséges, humán robotként... Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a zsidó SZDSZ jelmondata alatt kezdődött a tüntető vonulás, a; "Minél rosszabb, annál jobb!" feliratú molinó mögötti vonulgatással! -de hát az antiszemitizmust mindig ápolni szükséges, mert az az eszköz, a bunkó, mellyel a népet, a magyarságot hallgatásra lehet bírni...
tölgy
2023. április 27. 21:48
Ribi István foglalkozása a hvg-nél prostituált, szellemi prostituált.
Robertoo
2023. április 27. 21:21
(nem) Tisztelt Riba! Ezt hívják demokráciának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!