Erasmus-ügy: aláírást gyűjtenek a fiatalok

2023. április 14. 15:59

Aláírásgyűjtést indít az egyetemi hallgatók körében a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT), hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan indítsa újra az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon.

2023. április 14. 15:59
null

A petícióval arra szeretnék felhívni a felelős döntéshozók figyelmét, hogy a külföldi tapasztalatszerzés és fejlődés lehetősége a fiatalok jövője szempontjából ma már szinte nélkülözhetetlen.

Mint az ifjúsági tanács tagjai az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: az Európai Bizottság tavaly decemberi határozatának értelmében a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, ez érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lesznek elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok.

Mint írják, a program esetleges befagyasztásával számításaik szerint mintegy 182 ezer, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszíti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

A fiatalok arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a tárgyalások állásától függetlenül is nyissa meg az utat az Erasmus+ mobilitási lehetőségek előtt,

hogy a konfliktus vesztesei ne a fiatalok legyenek. A kezdeményezést itt lehet aláírni.

Nyitókép: Facebook

***

A Mandineren több ízben is beszámoltunk az Erasmus-ügyről, a témában készült Reakciót itt hallgathatja meg.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mysstes
2023. április 14. 21:35
valaki tudja, hogy a doktori iskolákban PhD zőktől is megvonták az Erasmust? és amúgy egyáltalán: megvonták vagy csak meg tervezik vonni?
szürkeSzarvas
2023. április 14. 20:12
"Fiatalok". Dark side? Sun side? Ki tudja?
Láncfűrészes Attasé
2023. április 14. 19:46
Most mégis jó az ERASMUS? Eddig arról volt szó, hogy az csak a' internacionalista, lipsy belpesti csőcselék fölösleges lukszizása, nemzeti meg rendesmagyar türk egyetemre megy meg ilyenek. Lehet, hogy nem is annyira nemzetiek, mint ahogy állítják magukról ezek a fidelitasos fiúcskák.
Lajoss
2023. április 14. 19:43
Gondolom,a magyar kormánynál reklamálnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!