Médiahálózat: vidékre is jutott bőven Soros dollármilliárdjaiból

2023. április 26. 10:37

Vidéken is látványosan terjeszkedik a baloldal narratíváját sulykoló sajtó.

2023. április 26. 10:37
null

Az utóbbi években látványosan terjeszkedett a baloldal politikai narratíváját sulykoló propagandasajtó – írja a Magyar Nemzet.

A lap április 26-i cikkében bemutatta azt a vidéki médiahálózatot, amelyet nagyrészt Soros György és a hozzá közel álló nem kormányzati szervezetek, NGO-k támogatnak dollármilliókkal.

A tavalyi választási kampányban messze a legnagyobb hirdetési összegeket a számos aloldallal is rendelkező baloldali portál, az Ezalényeg kapta.

Mint a Magyar Nemzet írja, „első ránézésre nem látszik, hogy milyen bevételekből biztosíthatják a működésüket”, ugyanis nem hemzseg a reklámoktól, és olvasottsága sem kiemelkedő. A lap tulajdonosa, az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. azonban dúskál a pénzekben: a Nemzet információi szerint a cég 2019-ben 206 milliós, majd 2020-ban 262 milliós és 2021-ben 667 millió forintos forgalmat bonyolított.

A tavaly nyáron kirobbant külföldi kampányfinanszírozási botrány kapcsán kiderült, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány által a hazai baloldalnak juttatott,

négymilliárd forintnak megfelelő dollárból jutott az Ezalényeg kiadójának, az Oraculum 2020 Kft-nek is.

Mint írják, a Nemzeti Információs Központ (NIK) 2022. novemberi, valamint idén januári részjelentéséből kiderült, hogy a Korányi Dávid vezette amerikai szervezet több mint egymilliárd forintot utalt át az Oraculumnak. Amely aztán több, mint 320 millió forintot fizetett a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó DatAdatnak, amely a baloldal választási kampányát bonyolította. Nem fukarkodott a hirdetési pénzekkel sem a vállalat: csak az Ezalényeg.hu központi Facebook-oldalára közel 228 millió forintot költöttek. Míg a vidéki oldalak hirdetéseire közel 119 millió forintot tapsoltak el, a többi oldal népszerűsítése még nagyjából 150 millió forintba került. A Magyar Nemzet számításai szerint csak a Facebook-hirdetésekre 2019 április 15. óta mintegy 497 millió forintot adtak ki.

A Nyomtass te is! kampánylap sem maradt ki a dolláresőből

A kiadványt kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület a NIK nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentése alapján a kampánylap 18 090 600 forintot kapott az Action for Democracytól. Az eDemokrácia Műhely Egyesület jogi képviselője László János, aki az egykori SZDSZ-es főpolgármester Demszky Gábor alatt a Budapest című portál felelős szerkesztője volt. A szervezet másik alapítója Sükösd Miklós, a CEU docense. Soros alapítványa, az Open Society Foundations 2017-ben 35 ezer, míg 2020-ban 25 ezer dollárral támogatta az egyesület munkáját, a kampányban 1,6 millió forintot költöttek a Nyomtass te is! felületén található hirdetésekre.

A megyeszékhelyeken is építették a Soros-médiát

Bizonyítható pénzügyi kapcsolat áll fenn az Együtt Debrecenért Egyesület és Soros György „zászlóshajója” a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations, OSF) között: 2019-ben és 2020-ban összesen negyvenezer dollárral támogatta a „civil” szervezetet. Ezt az összeget az OSF kifejezetten egy helyi online portál létrehozására szánta, ekkor indult el a Debreciner.hu.

Eger is fontos színhelye Sorosék vidéki terjeszkedésének, a hevesi vármegyeszékhelyen az Egri Szín (Egriszín.hu) képviseli a dollármédiát – írja a Magyar Nemzet.

A portált az Egri Újságíró Egylet Egyesület üzemelteti, ami 2015-ben másfél millió forint támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Ökotárs Alapítványon keresztül. Az Egriszín.hu tagja a Szabadhírek.hu-nak, amely saját magát a független vidéki sajtó gyűjtőoldalának nevezi. A Szabadhíreket a szombathelyi régi szocialista kampányszervezőhöz, Gyurcsány Ferenc bizalmi emberéhez, Czeglédy Csabához köthető Nyugat Média és Világháló Egyesület adja ki. Az egyesület az OSF támogatását is élvezi, hiszen 2017 és 2020 között összesen 259 142 dollárt, csaknem kilencvenmillió forintot kapott Soros György alapítványától.

Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 27. 02:56
Nem a ti pénzetek putykafaszszopók!!!! Lehet kussolni! Ti pedig a közpénzt égetitek kampányra a kibaszott kurva anyátokat tetves fasiszták!
Odone Ricci
2023. április 26. 18:28
Megvan az eredménye, mert ott egyből balra fordult a vezetés.
zakar zoltán béla
2023. április 26. 16:38
A kiskápó
csakirok
2023. április 26. 16:29
Don Soros. Véres lófej helyett euró és dollárkötegek... Így is lehet jobb belátásra bírni valakiket. Egyszer azonban vége lesz ennek az őrületnek. Remélem minél hamarabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!