Az oroszok szerint Washington nem hunyhat szemet az ukrajnai egyházüldözés felett

2023. március 10. 20:51

Az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne vegye észre a Moszkva által történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) üldöztetését – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Telegram-csatornáján.

2023. március 10. 20:51
null

Az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne vegye észre a Moszkva által történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) üldöztetését – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Telegram-csatornáján. Arra reagált, hogy az UPC szerzeteseit pénteken felszólították, hogy március 23-ig ürítsék ki azokat a helyiségeket, amelyeket a keleti szláv kereszténység de facto legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostorban használtak.

Útjukat a Kijevi-Pecserszka Lavra Nemzeti Védett Terület megbízott főigazgatója adta ki, arra hivatkozva, hogy férfikolostor megsértette az állami tulajdonban lévő intézmény térítésmentes használatáról 2013-ban megkötött - és emiatt felmondott - megállapodás feltételeit.

– reagált a politikus, aki szerint ezúttal nem fog sikerülni, hogy az államok „ne lássák meg az Ukrán Ortodox Egyház üldözését”.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője ugyancsak a Telegramon törvénytelennek nevezte a szerzetesek felszólítását a barlangkolostor elhagyására.

– írta Legojda a Telegram-csatornáján.

Úgy vélekedett, hogy az UPC kiűzetése a barlangkolostorból bekerül az egyházüldözés történetébe. Ukrajnában a közelmúltig alapvetően két ortodox egyház rivalizált egymással: a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatjának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarchátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát.

Hiába fordult el a moszkvai patriarchátustól Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt, ez nem mentette meg az UPC-t - a háború előtt legnépesebb ukrajnai felekezetet - attól, hogy az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra bérleti jogát.

A kijevi barlangkolostor Nagyboldogasszony-székesegyházában az idei ortodox karácsony szertartásait már az állami segédlettel egyesített PCU tarthatta meg.

(MTI)

Nyitókép: Adri Salido / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2023. március 11. 08:54
Az usa bármi is felett szemet tud húnyni ha az érdekei úgy kívánják.
Zuzmoha
2023. március 11. 07:28
Oroszországban Jehova Tanúit üldözik. Ha már úgyis annyi a hír újabban a Tanúkról. Börtönbe zárják, házi fogságra ítélik, elkobozták az imádati helyeiket, pénzbüntetés, sőt kínzás, testi bántalmazás. Úgyhogy némiképp szemforgató képmutatás részükről az ukrán egyházüldözést felróni.
Lami66
2023. március 11. 05:15
Amíg az ukránok a nyugat ősellensége ellen harcolnak, addig mindent elnéznek nekik. Ember nem tud olyan aljasságot kitalálni amire a nyugat azt mondaná a zukránoknak: hát ezt talán mégse. Mert attól félnek, hogy az lesz a válasz: hát akkor nem tudunk tovább harcolni az oroszok ellen.
zordmorgo
2023. március 11. 00:03
Egy zsidó az elnök Ukrajnában. Van még kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!