Nógrádi György: Európa lejtmenetben van, elszigetelődik, miközben új világrend épül

2023. március 11. 17:32

A háború árnyékában átrendeződés történt, amire jobban oda kellene figyelni, véli a biztonságpolitikai szakértő.

2023. március 11. 17:32
null

Egy telefonkonferenciát sokan le tudnak hallgatni, egy fehér házi egyeztetést ennél sokkal nehezebb, és még mindig vannak olyan dolgok, amiket nem érdemes telefonon megbeszélni, válaszolta Nógrádi György arra a kérdésre, miért volt szükség Ursula von Der Leyen és Joe Biden személyes találkozójára. Az Európai Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok első embereinek washingtoni találkozását a biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang adásában úgy értékelte, mint kísérletet arra, hogy a felek közötti sok vita némelyikét valamiféleképpen megoldják. 

Európát azonban nehéz helyzetbe hozza az amerikai gazdaságpolitika, figyelmeztetett Nógrádi György, aki rámutatott, eközben az USA elvárja az öreg kontinenstől Ukrajna teljes, anyagi, katonai és politikai támogatását. Feltételezése szerint a német vezetés már közölhette Washingtonnal, hogy jelezniük kell Kijevnek, ez nem maradhat így nagyon sokáig. 

Király Tamás azon kérdésére válaszolva, hogy milyen mértékben befolyásolhatja a jövő évi európai parlamenti választásokat a háború, Nógrádi saját tapasztalatával felelt. Mint mondta, az általa figyelt német sajtótermékekben szó sem esik arról, hogy „a világ háromnegyede békét akar” és

csupán Nyugat-Európa, Kanada és az USA élezné tovább a konfliktust.

Eközben „Európa lefelé megy, elszigetelődik”, fogalmazott Nógrádi, felidézve Olaf Scholz német szövetségi kancellár indiai látogatását, ahol a fogadó ország államfője arra figyelmeztette német kollégáját, hogy „az európai problémák nem világproblémák, a világproblémák azonban európai problémák”

Készülnek a háború utáni lehetőségekre

„Oroszország atomhatalom, nem lehet legyőzni. A háború árnyékában felemelkedett Kína és az USA, új világrend van alakulóban, ezt kellene elemezni”, hangsúlyozta Nógrádi György. Mint mondta, már sokan készülnek a háború utáni időszakra,

érdekes felvetés például, mik lesznek a lengyel célok Ukrajna kapcsán a későbbiekben.

Ehhez azonban túl kell élnünk a háborút, tette hozzá. 

Azzal kapcsolatban, hogy minapi rádióinterjújában Orbán Viktor is használta a világháború kifejezést, amikor a potenciális veszélyekről beszélt, a szakértő arra figyelmeztetett, hogy miközben a szakadék felé haladunk, senki nem mondja azt, hogy „Állj!”. A legismertebb amerikai és német tábornokok arra figyelmeztetnek, hogy ezt a háborút Ukrajna képtelen megnyerni, miközben a politikusok természetesen mást mondanak, emlékeztetett. 

A NATO-bővítéssel kapcsolatban Nógrádi úgy vélekedett, nem Magyarország az igazi kérdés, hanem Törökország, ahol azonban májusban választások lesznek, az ellenzék pedig egyesíti erőit és egyetlen jelöltet állít Erdogannal szemben, miközben Törökországnak jelentős gazdasági előnye származik a háborúból. 

A teljes beszélgetést itt meghallgathatja: 

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby24
2023. március 12. 07:54
A nyugat évszázadok óta azt hisz, hogy kizárólagosan ő a világ, mind politikai, mind gazdasági, mind ideológiai értelemben. A demokrácia és a jogállamiság omladozó fala mögé bújva tehetetlenül figyeli, hogy csúszik ki a talpa alól a talaj.
kafabatka
2023. március 12. 00:15
Európa pofára is fog esni,ha: https://t.me/The_Wrong_Side/7875 A nép békét és boldogabb jövőképet akar. Az erőszakos sorozások hangulata nem azt sugallja,hogy honvédő háborúnak tartják az oroszok ellenit. Természetesen a nácikon kívül sokan látják az összefüggéseket,amit nagyban segít vezetőik korrupciója helyi szinten is. Szóval egyszer csak az ukránok csinálnak egy "MOST" forradalmat,és ki fog törni a béke. Na,akkor lesz nagy kalamajka Brüsszelben! Bár őket ez nem érdekli,az igazi vesztes a dolgozó európaiak lesznek,akiknek elinflálták vásárlóerejüket. Szerintem 500 alatt már nem fogunk üzemanyagot vásárolni,és 300 alatt sem lesz 2,8-as tej,és így tovább.
Akitlosz
2023. március 11. 22:25
"A NATO-bővítéssel kapcsolatban Nógrádi úgy vélekedett, nem Magyarország az igazi kérdés" Magyarország kormánya már megint csak szájhőst játszik. A szája az jár, de amikor szavazni kell, akkor csendben beáll a gombnyomó sorba.
cutcopy
2023. március 11. 21:44
Akár sajnos akár nem mi az oroszokkal vagyunk egy kontinensen és nem az amerikaiakkal, ezt minden politikai és gazdasági kérdésben figyelembe kell venni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!