Örökre kitiltják a partra szálló migránsokat Nagy-Britanniából

2023. március 06. 07:05

A javasolt intézkedések sora mindenkire vonatkozik majd, aki kis hajóval érkezik az Egyesült Királyság partjaira.

2023. március 06. 07:05
null

A BBC arról ír, hogy a Csatornán átkelő migránsokat eltávolítják az Egyesült Királyságból, megtiltják számukra a visszatérést a jövőben, valamint az új jogszabályok értelmében nem kérvényezhetik a brit állampolgárságot. A javasolt intézkedések sora mindenkire vonatkozik majd, aki kis hajóval érkezik az Egyesült Királyság partjaira, írják. További részleteket várhatóan kedden jelent be a kormány.

A „csónakok megállítása”

A Menekültügyi Tanács ugyanakkor bírálta a terveket, és azt állítja, hogy ennek következtében emberek ezrei maradnak „tartósan bizonytalanságban”. Rishi Sunak miniszterelnök, aki a „csónakok megállítását” miniszterelnökségének az egyik legfontosabb céljává tette, a Mail on Sunday-nek ezt nyilatkozta:

Az új jogszabály kötelezné a belügyminisztert, hogy „amint az ésszerűen kivitelezhető”, mindenkit, aki kis hajóval érkezik, Ruandába vagy egy biztonságos harmadik országba szállítson, és megtiltaná, hogy azok véglegesen visszatérjenek. Jelenleg az Egyesült Királyságba érkező menedékkérők az ENSZ menekültügyi egyezménye és az emberi jogok európai egyezménye alapján jogosultak védelmet kérni, írják.

Lesz-e jogfék?

A Mail on Sunday szerint azonban az illegális migrációról szóló törvényjavaslat egy záradéka várhatóan „jogféket” fog alkalmazni, amely gyakorlatilag lehetővé teszi az egyezmények megkerülését. A kormány már régóta próbálja megállítani a menedékkérők számának növekedését, akik a veszélyes átkelésen keresztül Franciaországból az Egyesült Királyságba igyekeznek, nem világos azonban, hangsúlyozzák, hogy a kormány pontosan hogyan kívánja korlátozni a menedékkérők jogait.

Nem egyértelmű a menedékkérők kitoloncolásának ígérete sem, teszik hozzá. A tavaly megkötött megállapodás ellenére még egyetlen migránst sem küldtek vissza Ruandába, és az erre vonatkozó tervek jelenleg függőben vannak. Az EU-val sem született visszatérési megállapodás, írják.

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2023. március 06. 21:29
Így toboroznak titkosrendőrségi besúgókat. A lengyelek legálisan mentek oda mégis mindből besúgó lett. Természetes az oláhok se maradtak le.
pipa89
2023. március 06. 11:18
Szóljatok, az olasz csajnak! Itt a hivatkozási alap a migrancsok távoltartására az olasz partoktól. A jenki-brüsszeli apparatcsikoknak meg dugó!
Hazafi Teddymackó
2023. március 06. 10:08
Jól hangzik, de szerintem ez is picsafüst. Továbbá nem hallani, hogy oldanák meg a máris bevándorolt sokmillió bajkeverő szociális eset ügyét, akik már korábban kijátszották a brit törvényeket, és most koloncok a társadalom nyakán.
Zolotarjov
2023. március 06. 10:05
Őrizetbe veszik, örökre kitiltják, és átszállítják őket Rhodésiába? Vagy megint csak valami semmit sem érő szómágia gyakorlati haszon nélkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!