Mini bunkereket építenek az ukránok a lövészárok-háborúhoz

2023. március 04. 20:51

A donbaszi harcok az első világháborús állóháborúhoz hasonlítanak, a vérszivattyú itt is rettenetes – egy ukrán acélgyár hatszemélyes vasbunkereket gyárt a katonák harctéri pihenéséhez.

2023. március 04. 20:51
null

***

Volodimir Zelenszkij szülővárosában, a közép-ukrajnai Krivij Rihben furcsa vállalkozásba kezdett a Metinvest nevű bányaipari és kohászati vállalat: egy negyven fős gyáregységük átállt a harctéri bunkerek építésére.

A kohászati maradványanyagokból összehegesztett

két méter széles és hat méter hosszú termék súlya két tonna, fala a 152 milliméteres lövedékek becsapódását is állja,

bár ajánlott funkciója szerint másfél méterrel a föld alatt szolgálna biztonságos pihenőhelyül a lövészárkokban szolgáló katonák számára. Mint a vállalat vezérigazgatója az ukrán médiának elmondta, a cég archívumában találtak a gyártásra vonatkozó tervrajzokat, ugyanis a szovjet időkben, a hidegháború idején az ilyen mini bunkerek gyártása már napirenden volt egyszer – írja az AP hírügynökség.

Eddig 123 darabot szállítottak a donyecki, illetve a zaporizzsjai frontra, gyártása nagyüzemben halad, a gyártó csapat napi egy mini bunkert tud elkészíteni.

Egy időben hat katona tud faágyakon kényelmesen pihenni a vasbunkerben.

A biztonságos pihenőhelyek megléte prioritás az ukrajnai háborúban, szakértők felhívják a figyelmet, hogy ez talán az első modern háború, ahol olyan mennyiségben használnak a felek precíziós fegyvereket, hibrid harcászati eszközöket, irányítható felderítő drónokat, hogy

a harctéren tartózkodó katonák élete gyakorlatilag folyamatosan veszélyben van,

kiszámíthatatlan, mikor mérik be őket, és mikor csapódik be állásukba egy célzott lövedék.

A Metinvest egyébként annak a mariupoli Azovsztal acélgyárnak is a tulajdonosa volt, amelynek területén hónapokig ellenálltak ukrán fegyveresek az ostromló orosz túlerőnek, és amely emiatt az ukrán ellenállás jelképe lett.

---

Nyitókép: Ukrán katonák pihennek alakulatuk bunkerjében 2022. október 12-én  –  forrás: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2023. március 05. 01:25
Gruz 200 helyett ez a gruz 2000! Az afgan haboruban hivtak a hazakuldott koporsokat gruz 200-nek, az ukik ebben is fejlodtek. Minek bajlodni 1 hullaval amikor 6ot is bele lehet preselni a dobozba. S hazakuldeni se kell, hisz eleve eltemetik oket. Okos, okos!
NERbot
2023. március 04. 23:00
Felfoghatatlan, hogy a jólétet és boldogságot szállító orosz béketankok elől lemenekülnek a föld alá a buta ukrán nácikok.
Házam Hazája
2023. március 04. 21:53
A Geiger-számláló is tartozék?
Dr. Greta Grünberg
2023. március 04. 21:43
Ilyet a magyar munkáskezek is tudnának építeni. Erre nem lehet mondani, hogy fegyverszállítás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!