Hazugságok jelentek meg EP-delegációval folytatott egyeztetésünkről a médiában – Koltay András a Mandinernek

2023. március 16. 19:00

Az európai parlamenti bizottság egyik tagja személyeskedő megjegyzéseket tett a találkozó végén – mondta az NMHH elnöke, aki éppen arra bátorította a küldöttség tagjait, hogy jöjjenek gyakrabban. Koltay András azt is jelezte, hogy míg az ellenzéki sajtó már megkapta a jelentést, nekik még nem küldték el azt hivatalosan. Lapunk egyébként úgy tudja, hogy a delegáció csak ellenzéki médiumok képviselőivel találkozott Magyarországon.

2023. március 16. 19:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„A szakirodalom szerint a média függetlenségének egyik alapvető kritériuma, hogy a független orgánumnál dolgozó újságírók fokozottan szem előtt tartják a médiaetika általánosan elismert szakmai normáit. Ezen etikai normák például azt is megkövetelik, hogy ha valakiről cikk készül, akkor még annak közzététele előtt lehetőséget biztosítanak álláspontja kifejtésére. Ezúttal ez elmaradt – ahogyan valamennyi, az esetről beszámoló médium esetében is” – nyiltkozta a Mandinernek Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, akit a Népszavában megjelent információkról kérdeztünk.

A baloldali napilap állítása szerint Koltay András az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának héttagú delegációjával való tavaly novemberi találkozója során bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte őket, hogy ne jöjjenek többet Magyarországra.

Még meg sem kapták a jelentést

Koltay szerint meglepő tanulsága az EP-delegáció látogatásának, hogy a képviselők milyen eszközökkel igyekeznek előmozdítani a szabad és független nyilvánosság ügyét. Ezen eszközök között ott szerepel

a célzott kiszivárogtatás és a tények szemrebbenés nélküli eltorzítása.

„Nem volt ez másként sok hasonló esetben sem, de az ember mindig jobbat remél” – hangsúlyozta Koltay.

Közölte: nem tud nyilatkozni a jelentés tartalmáról, mert míg másoknak azt megküldték, azoknak, akik mint meginterjúvolt fél a tartalmát véleményezhetnék, azonban nem. Ezzel együtt az NMHH elnöke bízik benne, előbb-utóbb hozzájuk is elér az anyag, hivatalosan is. 

Az elnök kifejtette: „a megbeszélés jobbára a megszokott, udvarias mederben zajlott. És igen, fenntartom, hogy a média függetlensége és pluralizmusa sokkal bonyolultabb szakmai kérdések annál, mint hogy politikai furkósbotként, a szlogenek szintjén a beszélgetőtárs fejéhez verjük. De ettől még természetesen tiszteletben tartom, ha erről a delegáció egyes tagjai mást gondolnak”.

Pont fordítva történt az elnök szerint

„Az emlékeim szerint 6-8 főből álló delegáció egyetlen tagjával volt élesebb hangütésű dialógusom. A képviselő hölgy egyértelműen arra akart rávenni, hogy foglaljak állást a médiahatósági munkához semmilyen módon nem kapcsolódó politikai kérdésekben, miközben én úgy készültem, hogy ha valaki az NMHH-hoz jön, akkor nyilvánvalóan a médiahatóság munkáját és a magyarországi nyilvánosság állapotát kívánja megismerni ”– idézte fel az NMHH elnöke. 

„Miután többször elutasítottam a beszélgetés értelmezhetetlen elterelési kísérletét (amelyet az illető képviselő asszonyon kívül senki más nem kísérelt meg az elmúlt 12 évben, más hasonló alkalmak tucatjain sem), a hivatalos rész végén, elköszönés közben,

 – folytatta az elnök. Ezeket én egyfelől visszautasítottam, másfelől jeleztem, hogy a diplomácia efféle eseményekre nézve is kötelező íratlan szabályait figyelembe véve legalábbis meghökkentenek a történtek. Koltay azt is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem kérte meg a delegációt arra, hogy ne jöjjenek többé Magyarországra, erre oka sem lett volna, továbbá az imént említett diplomáciai normákat is tiszteletben tartja. „Éppen ellenkezőleg:

hátha mindez jobban elősegítené a kölcsönös megértést” – hangsúlyozta Koltay András. 

Szelektív egyeztetés, előtérben a baloldali média

„A helyzet tehát úgy áll, hogy az EP delegáció a jelentés elfogadásának eljárásrendjét felrúgva kiadta azt a média egy részének (számomra nem egészen világos kritériumok alapján kiválasztva, kit tisztel meg ily módon), a demokrácia és a demokratikus eljárások nagyobb dicsőségére, valamint beszámol egy olyan epizódról, amely a hivatalos találkozó lezárulta után esett, eltorzítva azt, vagy közvetlenebbül fogalmazva: hazugságot terjesztve. Az efféle módszerek azon eszközök sorába tartozhatnak, amelyekkel az EP-delegáció a szabad nyilvánosságot kívánná erősíteni? Aggasztó.” – fogalmazott Koltay András. 

Lapunk egyébként úgy tudja, hogy

az EP-delegáció csak ellenzéki médiumok képviselőivel találkozott magyarországi látogatása során, így például a Telex, a Klubrádió és a Direkt36 munkatársaival. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 18. 20:14
Gerinctelen gyáva csicska vagy. Mint a köpcös geci gazdád a bandájával.
Igazszó
2023. március 17. 20:04
Most leírpom magyarul miről hazudotik ez a nercsicska: Az ep zsidó-kommunista brigádja utasította a nemzetinek és jobbernek hazudott magyar csicskákat, hogy fogadják őket egy alapos és koncepciózus lebaszásra. A csicskák gyávák voltak elhajtani őket a kurva anyjukba, fogadták őket, jópofiztak, majd a végén megkapták érte a jutalmukat: a csicskalángost és most meg vannak bántva. Ez a gyáva csicskák sorsa. Megérdemlik. Ennek ellenére, ha ismét jönnek a zsidó komcsik, majd ismét jópofiznak velük, és a végén megint leszarják őket, vagy alaposan beléjük rúgnak. Mert ők gyáva csicskák, akik az ellenségeiknek akarnak megfelelni, nem a magyar választóiknak. Ezért nem szabad rájuk szavazni. Soha. Mert mindig csicskák maradnak, gyávák, szarok, ha a 13 évnyi alkotmányozó hatalom ideje nem volt elég nekik gerincet növeszteni.
WLaci
2023. március 16. 23:33
A te apád rendezte a forradalmi ifjúsági napokon a műsort, te mocsok? Úgy kellene kivágni a fajtádat a magyar közigazgatásból, hogy a taknyodon csússzál, Vargazsé meg Péterfalvi haveroddal együtt, te buzeráns.
Igazságpárti
2023. március 16. 22:53
A médiahatóság miért nem adott ki jelentést a találkozóról és tartalmáról már másnap? Mi ez a dadogó udvariaskodás hétpróbás bűnözőkkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik