Il Foglio: A Vatikánban nagyra értékelik Orbán Viktort

2023. március 01. 10:03

Az olasz napilap hosszú kommentárt fűzött ahhoz, hogy Ferenc pápa idén tavasszal ismét Magyarországra látogat.

2023. március 01. 10:03
null

Az Il Foglio szerint Orbán Viktor nem panaszkodhat, ugyanis kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy kétszer is fogadták országukban a pápát. A cikk szerzője, Matteo Matzuzzi kifejtette, a Szentszék álláspontja több témában is nagyon közel áll a budapestihez.

–, sőt közös az aggodalom Orbánnal az oroszellenes fegyverek folyamatos szállításával kapcsolatban, ezért egyetértés van abban, hogy nem helyénvaló a háború eszkalációjánakösztönzése a NATO-bővítés miatti szövetséggel” – jelezte.

A szerző kifejtette, a pápa ellenzi a Moszkvával szemben bevezetett szankciórendszert is, amely véleménye szerint ahelyett, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök köreit büntetné, végül a konfliktus által már sújtott családokat érinti.

– írta az újságíró, aki szerint ebben az értelemben Orbán lenne az ideális partner, egyrészt azért, mert ő az a politikus, aki a leginkább egyetért Putyinnal, másrészt azért, mert ő az, aki leginkább visszafogja a konfliktus további súlyosbodását.

Matzuzzi szerint ezt az álláspontot nagyra értékelik a Vatikánban, olyannyira, hogy a magyar kormány által a balkáni útvonalon más migránsoknak fenntartott bánásmódot is beárnyékolta. „Nem véletlen, hogy Michael Czerny bíboros, az elmúlt hónapokban már abban reménykedett, hogy a Budapest által az ukrán menekültekkel szemben tanúsított fogadtatás más éhínség és háború elől menekülő népekre is kiterjed majd”.

– szögezte le, majd úgy folytatta: az, hogy a magyar miniszterelnöknek sikerül Volodimir Zelenszkij, ukrán elnököt és Putyint az asztalhoz ültetnie, merész vállalkozásnak tűnik, de Ferenc pápa a jó szándék és az akaraterő jutalmazásában érdekelt.

„A háromnapos látogatás igazi bizalmi ügy, azért is, mert Ferenc – és ezt nemrégiben is hangsúlyozta – szívesebben keresi fel azokat az országokat, amelyekről, keveset beszélnek, olyan célpontokat, amelyek ritkán kerülnek a média reflektorfényébe. Nem Berlinbe vagy Párizsba látogat, hanem Budapestre” – zárta.

Nyitókép: MTI/Vatikáni média

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2023. március 02. 11:44
Kíváncsi vagyok, hogy a világ "filantróp" erői mikor fogják "kényszernyugdíjazni" Ferenc pápát.
Zsolt6969
2023. március 01. 17:53
Az úr velünk van.
Jobboldali Magyar
2023. március 01. 13:23
1. https://youtu.be/3-zOhlZcNZQ 2. Melyik az a ávósok leszármazottaik? 3. Melyik az a bolsevik forradalom utódja? 4. Melyik az a libernyákokat és az elvtársaknak jellegű lénynek járó elmeileg és lelkileg is szegények között lévő fejre fejére esett?
nakatomi
2023. március 01. 12:04
"Nem Berlinbe vagy Párizsba látogat," Ezen mondjuk nincs mit csodálkozni. Franciaország a nagynak nevezett Francia Forradalom óta egy vallásellenes, ateista állam. Németországban pedig a komplett katolikus egyház --tisztelet az igen kevés kivételnek--, éppen a minap "coming out"-olt, és belengette az egyházszakadás lehetőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!