A portál hasábjain megjelent cikk rámutat:
a tanulmány szerint a mediterrán étrend akár 23 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát, még a betegségre genetikai hajlammal rendelkezők körében is.
A kutatók ugyanis azt találták, hogy azok, akik a leginkább ragaszkodtak a „mediterrán diétához”, 23 százalékkal csökkentették a demencia kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik kevésbé ragaszkodtak ahhoz.
Mennyire hatásos a mediterrán táplálkozás?
„A jó hír a tanulmányból az, hogy a jobb étrend még a magasabb genetikai kockázattal rendelkezők esetében is csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét” – fogalmazott a tanulmány szerzője, John Mathers, a Newcastle Egyetem humán táplálkozástudományi professzora. „Bár több kutatásra van szükség ezen a területen, ez megerősíti azt a közegészségügyi üzenetet, hogy egy mediterrán-jellegű étrend mindannyiunknak segíthet csökkenteni a demencia kockázatát” – tette hozzá.