Napokon belül már vadászgépeket is kaphatnak az ukránok

2023. március 16. 15:41

Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának –jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Petr Pavel cseh elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.

2023. március 16. 15:41
null

A múlt héten beiktatott cseh államfőnek ez a második külföldi útja. A varsói tárgyalásait követő sajtókonferencián Dudát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a múlt héten a CNN amerikai hírtévének adott interjújában azt mondta: Lengyelország kész más fegyverszállítmányok mellett a légierő szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeiből is átadni Ukrajnának.

Duda válaszában megerősítette: a lengyel kormány már határozatot fogadott el az ügyben, a gépeket a napokban szállítják Ukrajnának. A lengyel hadsereg jelenleg tíz-egynéhány MiG-29-essel rendelkezik, ezek többsége teljesen működőképes - közölte. Kifejtette: először, a legközelebbi napokban négy ilyen, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítanak, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják át.

– tette hozzá. Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter egy csütörtök reggeli interjúban megerősítette: Lengyelország egy szélesebb koalícióban adná át Ukrajnának a MiG-29-eseket.

Ebben az összefüggésben konkrétan Szlovákiát említette. Andrzej Duda a sajtóértekezleten elmondta továbbá: Petr Pavellel megvitatták az aktuális biztonsági témákat, ezen belül a júliusban Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó témáit, valamint az ukrajnai helyzetet.

Beszéltek az észak-déli irányú infrastrukturális összeköttetésekről is, valamint a térségbeli együttműködésekről, konkrétan a Három Tenger Kezdeményezésről és a Bukaresti Kilencek tanácskozásáról. Pavel újságírói kérdésre válaszolva a nemcsak a lengyel-cseh együttműködésben, hanem az egész régió által kidolgozandó tervről beszélt, amikor Ukrajna háború utáni újjáépítése került szóba.

Infrastrukturális összeköttetéseket említve Pavel fontosnak nevezte, hogy hamarosan újraindítják a Stork II nevű lengyel-cseh gázvezeték projektet, amelyet 2019-ben leállítottak, valamint annak összekapcsolását a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó LNG-terminállal. A cseh államfő kétnapos varsói látogatása során még a lengyel parlamenti alsó- és a felsőház elnökével - Elzbieta Witekkel és Tomasz Grodzkival - találkozik, pénteken pedig Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel folytat megbeszélést.

(MTI)

Nyitókép: RADOSLAW JOZWIAK / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
loci__
2023. március 20. 15:41
Ajánlás Nekünk ??!!
Reszelő Aladár
2023. március 20. 07:01
Az USA jelenleg az egyetlen hatalom, aki képes lenne visszatartani a lengyeleket a hadbalépéstől. És ők nem fogják majd megvédeni őket, ha szükség lenne rá. Hiszen mégsem akarnak majd világháborút. Vagy ha mégis, az legyen Európában. Szokás szerint. Amikor mi Európát védtük valami külső veszedelemtől, akkor mindig rákúrtunk.
brekker
2023. március 17. 00:29
Paper airplane goal https://www.youtube.com/shorts/2UIF9hzrTDc
brekker
2023. március 17. 00:06
Az oroszok nem mernek repülni, mert a kézi rakéták leszedik őket. Lássuk hát mennyivel különbek a nyugati repcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!