Greta Thunberg törölte a 2018-as tweetet, miszerint 2023-ban lesz világvége, miután a világnak még nincs vége

2023. március 22. 14:34

Eleve téves interpretációra épült a bejegyzés, mostanra eltűnt. A világvége egyelőre elmarad.

2023. március 22. 14:34
null

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként.

Greta Thunberg klímaaktivista a New York Post állítása szerint törölte azt a 2018-as tweetjét, amelyben arra figyelmeztetett, hogy „az éghajlatváltozás 2023-ra kiírtja az egész emberiséget”, ha a fosszilis tüzelőanyagok használata folytatódik. A 20 éves svéd aktivista öt évvel ezelőtti tweetje a Harvard Egyetem légköri kémia professzorának, James Andersonnak a komor figyelmeztetésére utalt. A tudós akkor azt állította, hogy a fosszilis tüzelőanyagok okozta szennyezés 33 millió évvel tolja vissza az éghajlatot egy olyan korszakba, amikor még nem voltak jégsapkák a sarkokon. Kiderült azonban, hogy a Thunberg által használt forrás, a Gritpost.com pontatlanul idézte a kutató mondatait. Anderson 2018-ban ugyanis nem azt mondta, hogy pár éven belül vége a világnak, hanem azt, hogy 2023-ig változtatásokat kell végrehajtani, hogy a jégsapkák károsodását megállítsuk. Külön érdekesség, hogy a Gritpost.com weboldal azóta már megszűnt. 

Grafika: Alapjogokért Központ
Grafika: Alapjogokért Központ

Borítókép: Miguel MEDINA / AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2023. március 24. 07:02
Magat is torolhetne ez a sarga cedulas.
Uppsala
2023. március 23. 16:48
Rossz nyelvek azt a hazugságot terjesztik Svédországban Mo-ról, hogy ott valaki 5 (öt) hetes katonai kiképzés után alezredesi rangot kapott. Ezt természetesen senki sem hiszi el...
Uppsala
2023. március 23. 15:12
Furcsa, hogy G Thunberg többször szerepel a magyar médiában mint a svédben és sokkal többen is kommentálják.
elfújta az ellenszél
2023. március 23. 10:05
Pedig sajnos igaz lehet, messze még a szilveszter. Ha nem is éghajlatváltozás, de egy kiadós atomeső elhozhatja hamarosan a világvégét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!