Newsweek: Putyin oligarchái fizessék meg az ukrajnai háborúban okozott károkat

2023. február 06. 10:06

Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint ez „az igazságszolgáltatás szempontjából is fontos”.

2023. február 06. 10:06
null

A Newsweek pénteki cikke annak a lehetőségét elemezte, hogy miként lehetne az orosz oligarchák lefoglalt vagyonát Ukrajna megsegítésére és újjáépítésére használni. A lap állítása szerint eddig mintegy 500 milliárd dollárnyi eszközt foglaltak le a nyugati országok. Ez az összeg magába foglalja az orosz jegybank, egyes orosz bankok, üzletemberek és politikusok eszközeit is.

A legfontosabb ukrán érvek

A Newsweek szerint orosz oligarchák már régóta kitanulták, miként kerülhetik meg a nyugati szankciókat, de a büntetőintézkedések új hulláma kétségtelenül megnehezíti ezt a törekvésüket. Ugyanakkor egyes személyek lekerülhetnek a feketelistáról, például nemzetközi nyomásgyakorlás hatására. Magyarország és Üzbegisztán például aktívan lobbizott több befolyásos oligarcha, köztük Aliser Uszmanov és Petr Aven szankciók alóli felmentéséért – jegyezte meg a cikk.

– mondta Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója a Newsweeknek. Ustenko szerint Oroszország befagyasztott vagyona feletti ellenőrzés elnyerése „az igazságszolgáltatás szempontjából is fontos, de azért is, mert a legsürgősebb szükségleteink vannak, amelyeket finanszírozni kell”.

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 06. 19:29
Köszi! Kiváló precedens lesz a zsidók kapcsán. Is.
files32
2023. február 06. 15:50
Már aki megmaradt, és nem volt tériszonya.
nuknuk
2023. február 06. 15:46
Az USA oligarchái fizessék meg a Vietnámnak, ..Iraknak, Afganisztánnak ... okozott károkat.
Jooee
2023. február 06. 15:29
Az is lehet, hogy úgy lesz, ahogyan írja Newsweek, csak előtte bekebelezik az oroszok egész Ukrajnát és maguknak építik újjá és a Nyugatot véletlen kifelejtik a buliból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!