Rossz esetben a túlélésről szól majd az életünk

2023. február 22. 07:15

Jó esetben Magyarország még ennél is jobb hely lehet 2050-re.

2023. február 22. 07:15
Ürge-Vorsatz Diána
Ürge-Vorsatz Diána

„Az hogy nézne ki?

Magyarország még ennél is jobb hely lehet 2050-re, hiszen például addigra az egész épületállományt mélyfelújíthatjuk, azaz energetikailag átfogóan korszerűsíthetjük, az összes benapozott tetőre napelemet tehetünk, így a házak „nullenergiásak” lesznek, vagyis megtermelik a felhasznált energiát, de akár többet is. Ezzel nem csak az unión kívüli földgázimport-függőségünk szűnik meg, de több marad az emberek zsebében is, hiszen alig kell majd költeni rezsire. A levegő minősége is javul, aminek köszönhetően csökken az allergia, asztma, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, és nő az átlagéletkor.

2050-re bőven át tudjuk úgy alakítani a városainkat, hogy 15 percen belül minden fontos helyre (munkahelyre, iskolába, orvoshoz, ügyet intézni, bevásárolni) elérjünk gyalog, biciklivel vagy segwayjel. Létrejöhetne egy nagyon jó, megosztott tömegközlekedési rendszer, ami háztól házig viszi azokat embereket, akiknek ezen felül is marad közlekedési igényük. Az újjászervezett városokban a jelenlegi járműállomány harmada is elég lesz a mobilitási igények magasszintű kiszolgálására, saját (villany)autó helyett pedig inkább bérlésben gondolkodnak majd az emberek közautórendszerekből, ha éppen szükségük van egy saját használatú járműre egy utazásra. (...)

Visszatérve a forgatókönyvekre. Mi az, ami a jó esetén is megszűnik?

Nem lehet majd korallzátonyokra röpködni (ami nekünk luxus, de félmilliárd ember megélhetése múlik a korallzátonyokon), nagyon drága lesz a kávé és a kakaó – rossz forgatókönyv esetén pedig eltűnik vagy aranyáron lehet csak hozzájutni.

A síelés kevesek luxusa lesz, itthon pedig sífutni, tavainkon korcsolyázni sem lehet majd, vagy csak nagyon ritkán. De ha visszaadjuk az uniós földterület 30 százalékát a természetnek – ahogy erről az Európai Parlament döntött -, azzal nagyon sok alternatíva lesz a kenuzástól kezdve a túrázásig. Télen is sok mindent lehet majd csinálni, leszámítva a síelést.

Ha a rossz forgatókönyv valósul meg, fog minket érdekelni, hogy milyen sportot tudunk választani?

Akkor nem a sportolásról fog szólni az életünk, hanem konkrétan a túlélésről. Azt a társadalom egy része fogja csak túlélni.

A magyarnak, vagy globálisan?

Biztos, hogy Magyarországon is így lesz, elég, ha megnézzük, kik halnak meg egy hőhullámban. Mert egy nagyobb felmelegedéssel szinte minden évben lesznek hőhullámok, ami az időseket, a szívbetegeket és a fizikai munkát végzőket tizedeli meg leginkább, nekik sokkal kisebb lesz a túlélési esélyük. A gazdag időseknek jobb lesz, hiszen számukra elérhető például a légkondicionált menedék.

A tavaly nyáron is meghalt több mint 20 ezer ember a hőhullám következtében Európa-szerte, de erről nem nagyon volt szó. Tehát beszélhetünk elöregedő társadalomról, de Isten adja, hogy úgy legyen, és legyen öregedő társadalom. Pontosabban, ezért mi tudunk tenni. A rossz forgatókönyv esetén számolni kell újabb pandémiákkal is. A sok halálos áldozat mutatja, hogy a Covidot sem tudtuk jól kezelni, de garantálom, hogy nem az volt az utolsó. 2050-ig még biztos lesz világjárvány, ami térdre kényszeríti a gazdaságot.”

A címlapkép illusztráció. Kép forrása: thommas68 / Pixabay

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Publius Decius Mus
2023. február 23. 09:52
Szomorúan buta ez a nő. A zöld energia nem csökkenti, hanem növeli a földgázfelhasználást. Ezért veszik a németek is. Mivel annyira össze-vissza termel az igényhez képest, hogy a közben képződő hirtelen enegiaesésekhez azonnal induló forrásoknak kell belépni a rendszerbe, majd azonnal leállni. Ez a földgáz, vagy esetleg a szén. Közben a hálózat súlyos sokkokon megy keresztül. A másik lehetőség az akkumulátorhegy, vagy a nagy mennyiségben megvalósíthatatlan gravitációs tárolók. Minek nyilatkozik az Ürge Von Zacc ha nem érti? Kennedy szenátor tette föl a kérdést jól egy hete a zöldeknek. Ha ráköltik a kívánt 5eze milliárd dollárt 2050-ig a karbonsemlegességre az USA-ban, hány százalékkal esik majd a Föld hőmérséklete? - És nnem volt, válasz, senki sem tudja. Mert még az összefüggés sem biztos a szénkibocsátás és a felmelegedés között, nemhogy lenne akár egy becslés is. Az egész egy csalás.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. február 22. 23:38
Jaja, az uniós terület 30%-án termelt javak se fognak hiányozni a gazdaságból, majd a jótündérke hoz helyette.
balu3
2023. február 22. 22:28
Hetet havat összevissza. Előbb Magyarországot le kell választani a minden út Budapestre megy típusú fejlődési modellről, ezután az infrastruktúra kifejlesztése észak és délre gyorsforgalmu utak által, ezután lehet álmodozni olyan..jaj hagyjuk, ürge kutya fasza ehhez a veglényhez képest.
Csányi Gyuri
2023. február 22. 20:51
A Milankovic-elmélet a Föld mozgásában beálló változások éghajlatra gyakorolt hátását tárgyalja, megalkotója Milutin Milankovic szerb tudós. Milankovic az 1920-as években kidolgozott elmélete azt feltételezi, hogy a földpálya excentricitásának, tengelyferdeségének és precessziójának változása a Földre érő napsugárzást időszakosan változtatja, és ezen csillagászati tényezők erősen befolyásolják a Föld éghajlati viszonyait. https://hu.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87-elm%C3%A9let
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!