Izraeli légvédelmi rendszert kaphatnak az ukránok

2023. február 09. 09:28

A Vaskupola Izraelben jelesre vizsgázott, Ukrajnában abban bíznak, hogy ugyanilyen hatékony lesz náluk.

2023. február 09. 09:28
null

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a napokkal ezelőtt vetette fel, hogy adjanak Ukrajnának a saját fejlesztésű Vaskupola (Iron Dome) névre keresztelt légvédelmi rendszerből, amely a szakemberek szerint az egyik legmodernebb a világon. A Vaskupolát az izraeli Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries kezdte el kifejleszteni a 2000-es évek elején, elsődleges feladatának pedig a 

palesztinok által kilőtt kis hatótávolságú, többségében házilag barkácsolt rakéták megsemmisítése. 

A három fő részből álló légvédelmi rendszer különlegessége, hogy a belső számítógép képes meghatározni a becsapódás várható helyét és csak akkor indítja el a rakétát, amennyiben lakott területen érne célba a palesztinok fegyvere. 

Az izraeliek szerint egy 150 négyzetkilométeres területet tudnak egy üteggel biztosítani, ráadásul a saját rakétáik jól manővereznek, így könnyen meg tudják semmisíteni a sűrűn irányt váltó palesztin rakétákat is –jegyzi meg a Portfolio. Minisztériumi adatok szerint a Vaskupola képes a légtérbe kerülő drónok és rakéták 75-90 százalékát likvidálni, ami még az amerikai Patriotnál is hatékonyabb.

Nyitókép: JACK GUEZ / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2023. február 09. 21:09
Kolléga, ez blabla. Kurva necces dolog izraeli miniszterelnöknek lenni, különösen ha az emberfia a felelősségét is érzi ennek a dolognak, 500 millió ideges arab között. (Netanjahut ide sorolom - de egyébként a többieket is, maximum a módszereik mások. Ott a kiválasztás másként működik. Az TÉNYLEG egy nemzetállam. Különben nem létezne.) Viszont mostanában Izrael azzal szembesül, hogy az őket érintő kérdésekben az USA ellenük szavaz. Az angolszász unipartyk ún. "bal" oldala meg nyíltan Izrael-ellenes (miközben a döntő többségük etnikai zsidó.) Ez kurva szar ügy. (Izraelnek.) Előbb-utóbb Robert C. Castel, "biztonságpolitikai szakértő" az orosz hadipotenciált kezdi el magasztalni. Ez egyrészt jelzés lesz (az új pártfogó kilétét illetően), másrészt meg így van ez, és nem másképp.
AKissLaci
2023. február 09. 13:22
Apróság. Ha valaki tanulmányozta már Izrael légvédelmi rendszerét, és esetleg halványan ért is hozzá, az már felfedezhette, hogy öt rétege van - ebből a Vaskupola az egy. A sokat hype-olt Patriot meg egy másik. Ukrajna (illetve ami még maradt belőle), 20-25-ször akkora, mint Izrael (a reggeli adatokat még nem tudom - lehet, hogy már csak 15-ször). Izraelben például négy Patriot rendszer fogja a légtért. Az azt jelenti, hogy 5-6.000 négyzetkilométert tudnak lefogni. Ez faszság, mert a Patriotok (ami egy rendszer, és nem egy rakéta), csak 150 kilométeren belül hatásosak. A wikipédiában mindenki megnézheti. Innen jön az, hogy mennyi támadó rakétát tud követni. A Patriot mellesleg három logikai rendszerből áll: észlelő-követő-elhárító (lelövő). Ezeket KÜLÖN telepítik - mi is vettünk ilyet. De nem mind a hármat! A lelövőhöz spéci amerikai fegyverzet kellene - azt nem vettünk. (Van olcsóbb.) Ami a Vaskupolát illeti: az rövid távú rakétarendszer (akár drónokra is, az egyszerűek kedvéért.) Izraelnek mi érdeke, hogy ilyet adjon Ukrajnának? Össze akar veszni Oroszországgal? Abban Robert C. Castelnek mi a bóni?! Semmi. Ha van pénz (vagy bármi más), akkor kaphattok radarokat. Aztán majd lőjétek le, amivel akarjátok! Izrael nem fogja kiadni a cuccait Ukrajnának, mert nagyon jól tudja erről a cigánytanyáról, hogy az körülbelül 10 percen belül lenne Iránban, Szíriában és így tovább. De további sok sikert kíván. Ukrajnának szállítanak egyet. A Patriot középhatótávolságú rakétákra van tervezve. A probléma az: HÁNYRA?
nakatomi
2023. február 09. 13:21
"Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök napokkal ezelőtt vetette fel, hogy adjanak Ukrajnának " Ez így ebben a formában nem felel meg a valóságnak. A Mandiner által hivatkozott Portfolio is csak annyit írt, hogy Netanjahu beszélt róla, de nem azt, hogy ő vetette volna fel. A valóságban annyi történt, hogy egy újságírói kérdésre adott válaszában azt mondta, hogy meg fogja fontolni. Ez egyáltalán nem egyenértékű azzal, mintha ő vetette volna fel a témát. Mellesleg szerintem Izraelnek sokkal fontosabb érdeke fűződik ahhoz, hogy a szíriában állomásozó oroszokkal ne mérgesítse el a viszonyt, mint ahhoz, hogy a telhetetlen Zelenszkijnek a kedvében járjon.
Sanyikám
2023. február 09. 13:17
Én is megnyerhetem a lottó ötöst csak, ........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!