Vissza kell utasítani a hamis antiszemitavádakat – főrabbi a minapi ENSZ-botrányról a Mandinernek

2023. február 19. 06:49

Az USA-nagykövet összekeverte Svédországot és hazánkat, így lettünk az előítéletesség erősödésének rossz példája. Róna Tamás nyilatkozott lapunknak.

2023. február 19. 06:49
null
Kacsoh Dániel

„A történtekkel szembesülve először az fogalmazódott meg bennem, hogy már megint működik az előítéletesség” – fogalmazott a Mandinernek Róna Tamás főrabbi. Megírtuk: Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete (nyitóképünkön) a világszervezet minapi tanácskozásán arról értekezett, amíg Ukrajnában zsinagógákat ér orosz rakétacsapás, addig Magyarországon holokauszt-emlékművet rongálnak vandálok.

Az ülésen a magyar delegáció is részt vett, az amerikai házigazda azonban nem adott felszólalási lehetőséget, így a magyar nagykövetnek az ülést követően személyesen kellett eljárnia.

Az Index beszámolója szerint a magyar diplomatáknak a megkeresést követően az amerikai képviselet zárt ajtók mögött elismerte, hogy hibáztak: az incidens valójában Svédországban történt, ahol Raoul Wallenberg szobrát rongálták meg. A magyar nagykövetség ezután nyilvánosság előtti korrekciót kért, amire azonban az amerikaiak nem voltak hajlandók. Annyi történt, hogy a beszéd leiratában egész egyszerűen áthúzták a Magyarországra vonatkozó részt.

 

„Ez az eset is azt erősíti, hogy

Pedig alapvetésnek kellene lennie, hogy így, kellő tájékozódás nélkül és óvatlanul véletlenül sem lehet állásfoglalást tenni. Óriási hiba történt! Véget kell érjen az az időszak, hogy mindig csak az előítéletek és az érzelmek alapján jelenik meg rólunk vélemény. Egy olyan polcra próbálnak helyezni minket igaztalanul, ahol nincs helyünk. Ezt vissza kell utasítani” – sorolta a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár angol nyelvű blogján kommentálta a történteket, felháborítónak nevezve, hogy az USA-nagykövet megalapozatlan és hamis vádakat fogalmazott meg Magyarországgal szemben az ENSZ nagy nyilvánossága előtt, a magyar delegáció pedig nem kapott lehetőséget a helyszínen az elhangzottak tisztázására.

Hol marad a nyilvános bocsánatkérés? – vetette fel Kovács Zoltán.

 

A főrabbi nem először akadt ki a Magyarországot ért hazug antiszemitavád miatt. Legutóbb a The Wall Street Journal oldalán jelent meg cikk, ami szerint az Egyesült Államokban és globálisan is erősödik az antiszemitizmus. A szerző úgy vélte: a közelmúlt eseményei alapján világosan látszik, hogy a zsidógyűlölet nem egyetlen csoportra korlátozódik, ahogy az antiszemitizmussal kapcsolatba hozható politikusok is különböző körökhöz kötődnek. A cikk szerint egyaránt a „zsidó hatalom ellenzőjeként határozza meg magát Jeremy Corbyn brit baloldali politikus és Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök”.

Róna Tamás úgy látja,

az elmúlt években a magyar zsidóság újabb virágkorát éli, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a magyar és a magyar ajkú, határon túli zsidó közösségeket,

zsidó tankönyvek kiadását segíti, országszerte zsinagógákat újítottak fel, valamint a külhoni magyar zsidók hitéletét is folyamatosan támogatja. „Számomra ez a hozzáállás segítő és nem antiszemita” – vélekedett a Zsima vezetője.

Nyitókép: Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2022. október 27-én (MTI/EPA/Justin Lane)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. február 19. 18:45
Irakba tömegpusztító fegyvert hazudott Colin Powell az ENSZ-ben. Háborút indítottak. Ilyen rövid az emlékezet? Itt most mi lesz? 1. Svéd antiszemitizmus miatti megszállás? Megtörtént. Fasiszta antifa támadása. 2. Médiaelnyomás - akció 200 mdollárból 3. Lmabc elnyomása: előkerül a pedofil a terrortámadás után egy nappal. 4. Kettős adóztatás kizárásának eltörlése globáladó miatt, ugyanaz a kivétel, ami lett, az elején megfelelő volt. Mint a kuratóriumi miniszterek esete. 5. Béke háború helyett - egyre közelebb hozatják a frontot. 6. Véres tüzelőanyag - szankciók (kifejezetten Mo.-ta kiélezve)
Vörös Piranha
2023. február 19. 10:51
A képre nézve: Jééé majom... Jééé még beszél is... Ez itt a csinn-bumm cirkusz
Lami66
2023. február 19. 10:20
Dehogy véletlen baki! Csak két kérdés: Kit akarnak mostanában felvenni a natóba? (Svédeket) Kit szeretnének kitúrni a natóból? (Magyarokat) És rögtön látszik, hogy ez nem baki volt hanem szándékos hangulatkeltés
Deansdale
2023. február 19. 10:20
Mit várnak tőle? Szemre látszik, hogy annyi esze sincs hogy egy tükörben megmutassa önmagát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!