Gulyás-Hiller vitainterjú, ellenzéki önértékelés, riport Japánból és Visky András – megjelent a Mandiner!

2023. február 16. 09:00

Hogyan látja az EU jövőjét Gulyás Gergely és Hiller István? Mire készül az ellenzék? Norvégia és Japán, interjú Mager Andreával és Kurtucz Csabával – megjelent a Mandiner hetilap.

2023. február 16. 09:00

Hogyan látják az EU jövőjét? Nyugvópontra kerülhet-e az Erasmus-ügy? Mi Magyarország szerepe az orosz-ukrán konfliktusban? Ezen a héten Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hiller István MSZP-s képviselő vitázott címlapos interjúnkban.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely írja: „a társadalomtudósoknak gyakran nem pusztán a társadalom kutatása a céljuk, hanem az átalakítása is.”

Közélet 

Közélet rovatunkban Mager Andreával, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójával olvashatnak interjút, akivel a társaság eredményeiről, a szerencsejátékok népszerűségéről beszélgettünk.

Hamarosan indul a parlamenti szezon, az ellenzék gőzerővel értékel. Megnéztük, miről szóltak a politikusi beszédek, és mire lehet következtetni mindebből a pártok jövőjére nézve.

Gali Máté történész Gulyás Martin: „Szocializmust akarunk, de magyar úton” című könyvét ajánlja.

„Azon nem csodálkozom, hogy hallgat a nyugati politikai elit, sőt szemforgató módon Putyin-bérencnek titulálja a békéért folyamatosan felszólaló magyar vezetést. De miért van csöndben Európa nyugati felének szellemi elitje?” – írja L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója publicisztikájában.

„Az Európai Unióban Magyarország megleckéztetése a legfontosabb feladat” – írja publicisztikájában Pindorch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

 Külhon & Külföld

A magyar és a szlovák cigányság közt csaknem akkora a különbség, mint az úgymond többségi magyar és szlovák között. A magyar ajkú cigányokat összeköti a közös nyelv, a kultúra és számos közös érdek is. Külhon rovatunkban felvidéki magyar cigány képviselővel beszélgettünk közössége helyzetéről.

Külföld rovatunkban Norvégia energia-és geopolitikai helyzetéről olvashatnak, ezenkívül Japánban jártunk riporton.

„Két évvel a Fidesz távozása után az Európai Néppárt életjeleket mutat: a pártcsalád nekimegy a migrációnak, és magával húzza az Európai Uniót” – írja publicisztikájában Kohán Mátyás.

Makronóm & Sport

Döcögve, de beindul idén a Globális kapu nevű uniós infrastruktúra-befektetési gigaprojekt, amely a fejlődő országoknak jelentheti az Új selyemút program alternatíváját. A lépés azonban elkésett, az EU-nak ma már közel húszéves és 2000 milliárd dolláros lemaradása van Kínával szemben – a részletekről makronóm rovatunkban olvashatnak.

Az év elején új elnököt választott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség; sport rovatunkban Kurtucz Csabával beszélgettünk, aki előtt nagy feladat tornyosul: a történelmileg egyik legsikeresebb olimpiai sportágunkat kellene életre kelteniük tetszhalott állapotából.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Scott Rozelle – Natalie Hell: Invisible China című könyvét ajánlja.

„A házasság értéke túlmutat a páron, olyan elismerésre méltó közös alkotás, melyet a rokonságnak, barátoknak, közösségeknek és az egész társadalomnak támogatnia szükséges” – írja Máthé Zsuzsa jegyzetében.

Visky András Kitelepítés című könyve tavaly ősszel jelent meg, és alaposan felkavarta a kortárs magyar irodalom állóvizét. Az ötvenes évek végén mindössze kétéves szerzőt református lelkész édesapja „államellenes tevékenysége” miatt családostul a Duna-deltába deportálták egy munkatáborba. A Kitelepítésben a család kálváriáját írta meg megragadóan erős, költői nyelven – interjúnkat élet rovatunkban olvashatják.

A rovatban a Varázslat egy nyáréjszakán című darabot, valamint a Robert Capa születésének száztizedik évében felvételeiből nyílt kiállítást  ajánljuk.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor írja: hetven-nyolcvan évente az éppen akkor élő nemzedékekre a többiekénél ijesztőbb és kiszámíthatatlanabb élet vár.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2023. február 16. 10:02
"De miért van csöndben Európa nyugati felének szellemi elitje?" Féltik a zsíros nyugdíjaikat (meg az ilyen-olyan bizottsági pozícióikat, ami szintén pénzzel jár).
peterk19
2023. február 16. 09:39
A Gulyás-Hitler az nem az Orbán gúnyneve?
abcdef
2023. február 16. 09:13
"Visky András Kitelepítés című könyve tavaly ősszel jelent meg, és alaposan felkavarta a kortárs magyar irodalom állóvizét. Az ötvenes évek végén mindössze kétéves szerzőt református lelkész édesapja „államellenes tevékenysége” miatt családostul a Duna-deltába deportálták egy munkatáborba." Két hét pihenő (2004) https://www.youtube.com/watch?v=Rk9zBahk7k4&ab_channel=sur%C3%A1nyiz%C3%A9andr%C3%A1s Eszméletlen történet, a lelkész felesége és gyerekei a családtagnak számító pesztonkával együtt a Duna deltába kerültek, amíg a férj a börtönbüntetését töltötte. Az édesanya súlyos beteg lett, lemondtak róla, betették a halottak közé, onnan lopták ki a nagyobbacska fiúk és a rájuk vigyázó kamaszlány. És ez csak egy epizód a kálváriájukból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!