Ezért lettek újra divatosak a tankok a 21. századi hadviselésben

2023. január 17. 08:13

Ukrajna okkal szeretne több száz páncélozott járművet az Oroszország elleni ellentámadáshoz.

2023. január 17. 08:13
null

Az ukrán hadsereg már most is a kelet-európai szövetségesek által adományozott vagy az orosz megszállóktól zsákmányolt régi, szovjet harckocsikat használ – mutat rá keddi cikkében a Politico. A lap szerint ugyanakkor

a nyugati harckocsik, amelyekre az ukrán vezetők áhítoznak, jelentős előrelépést jelentenének

a tavasszal esetlegesen eszkalálódó összecsapások előtt.

Miért lettek újra divatosak a tankok?

„A mobilitás kulcsfontosságú egy támadó háborúban” – idézi a brüsszeli portál az egyik uniós ország diplomatáját, aki fontolgatja, hogy modern harckocsikat adományoz Ukrajnának.

a nehézfegyverekkel szemben. Nem elég, ha csak katonai szintű Land Roverekkel vagy páncélozott járművekkel rendelkeznek. Szükségük van valamire, ami valóban képes az orosz harckocsikat távolról megsemmisíteni” – olvasható a Politico cikkében.

Ukrán tisztviselők ráadásul attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban gyártott HIMARS-rakétarendszerek, amelyek tavaly ősszel eredményesnek bizonyultak az orosz erőkkel szemben, eztán kevésbé lesznek majd hatékonynak, mivel

– teszi hozzá a lap.

A Politico teljes, angol nyelvű cikkét a témában ide kattintva olvashatja!

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Frederic Petry / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2023. január 17. 12:24
Egy tank milyen távolba lő, amit egy drón nem ér el? :)
B_kanya
2023. január 17. 11:58
"Ukrán tisztviselők ráadásul attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban gyártott HIMARS-rakétarendszerek, amelyek tavaly ősszel eredményesnek bizonyultak az orosz erőkkel szemben, eztán kevésbé lesznek majd hatékonynak, " Én mondjuk szeretném, mint NATO tag, hogy auditálják már a kb. 40 HIMARS-ot meg MLRS-t amit küldtek, hogy mennyi is van belőlük és hány volt nagyjavításon polyák tesóinknál, nagyüzemi perforálás után...
lendvaiildiko
2023. január 17. 11:41
Mekkora üzlet lesz ez a fegyvercsempészeknek. A britek fogcsikorgatva tankokat adnak át, ők meg átpasszolják majd az oroszknak. „valós kockázat az üzembiztonság szempontjából, ha brit tankok orosz kézbe kerülnek”, hiszen a Challenger 2-k Dorchester páncélzata, kommunikációs és felderítési rendszere rendkívüli értéket képvisel, a mögöttük álló technológiát a britek eddig senki másnak nem adták át, márpedig „hacsak ezeket a rendszereket le nem cserélik – ami nehéz feladat –, akkor egy brit tank elfogása esetén a Challenger 3-ban alkalmazandó minősített brit információ kerülne ellenséges kezekbe. Ez a kockázat elviselhetetlenül nagy” Ezt egy másik mandineres cikkből másoltam át.
Szabó Tamás
2023. január 17. 10:49
A 21. sz-i hadviselésben még a parittya is divatos lesz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!