Somkuti: Oroszország 2023-ban felőrli Ukrajnát a háborúban – itt a Világrend új adása (VIDEÓ)

2023. január 11. 17:49

„Az oroszok katonai és politikai célja az lett, hogy Ukrajna semmilyen szempontból többet ne jelenthessen számukra fenyegetést. Ha ez az ország elpusztításával jár, akkor azzal, ha az elfoglalásával, akkor azzal.” – Hoznak-e ukrán oldalon áttörést a nyugati harckocsi-szállítmányok? Tartalékait tekintve melyik harcoló felet sürgeti jobban az idő? Somkuti Bálint válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2023. január 11. 17:49
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Amerikának sikerült Oroszországot meggyengítenie Ukrajnában, a nyugati katonai segítség azonban nem elegendő ahhoz, hogy Ukrajna katonai győzelmet arasson. A háborút a létszámfölény, a lőszer- és harcieszköz-ellátottság döntheti el, és mindhárom területen hosszútávon az oroszok állnak jobban: óriási hidegháborús lőszertartalékaik vannak, és élőerőben is van utánpótlásuk, másfél millió tartalékosuk van még.

A Nyugat nem fog kihátrálni Ukrajna mögül, az ukrán hadsereg haditechnikai és pénzügyi támogatása folyamatos lesz, de az eddigi harckocsi-felajánlások azt mutatják, hogy a nyugati haditechnika nem tudja megfordítani az egyre inkább érvényesülő orosz fölényt.

2023 kora tavaszán mindkét szemben álló fél hadműveleteket fog kezdeményezni, az oroszok a Donbaszra koncentrálnak, és várhatóan a felmorzsoló taktikájukat folytatják majd, hogy lebontsák az ukrán haderő harcképességét. Moszkva célja az, hogy mindenáron elérje, hogy Ukrajna ne jelenthessen többé katonai és politikai veszélyt Oroszország számára.

Milyen hadműveletek várhatóak 2023 kora tavaszán? Kinek milyen veszteségei vannak? Mit akar ebből a háborúból kihozni a NATO?

A műsor vendége: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Anchor - The easiest way to make a podcast

Create, distribute, host, and monetize your podcast, 100% free.

--

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. január 13. 15:59
Biden és Ursula biztos pontok UKRAJNA és Zelensky bukásához. Törvényszerű! Jogtalan beavatkozók, háborús bűnösök, korruptak!
Lauder Stenonis..
2023. január 12. 08:06
Somkutinál ez a 12. alkalom, amikor megjósolja Ukrajna összeomlását. A legviccesebb esete az volt, amikor kijelentette, hogy Ukrajna összeomlik (milyen meglepő) és erre az ukránok elindítják másnap az offenzívájukat és visszafoglalják Harkiv megyét.
káli
2023. január 11. 20:46
Honnan szedtétek ezt a "szakértőt"? DDDDDD Az orosz fölény 320 napja! DDD
Gordon.
2023. január 11. 20:28
Na még egy szakértő, lapzzunk - ez volt az első reakcióm, belekezdve a sovány kis ismertető olvasásába. Aztán mégis végig hallgattam az adást és módosítottam a véleményemket. Egészen értelemes és objektív volt a szakértő is és az eszmecsere is. Alapvető újdonsággal ugyan nem szolgált, de legalább mentes volt a vágyvezérelt szemétdobálástól és lényeges szempontokat vetettek fel. Sokminden elhangzott, de alapvetően 2-3 szempont látszik igazán lényegesnek. - Mi az oroszok célja? Az, hogy Ukrajna sem katonailag, sem politikailag ne lehessen fenyegetés a jövőben - volt a válasz. Hát igen, ez lehet most Putyinék célja, de hamis premisszából indultak ki. Ukrajna nem fenyegette Oroszországot sem katonailag, sem politikailag. A Nato tagság és atomtöltetű rakéták telepítése csak alaptalan paranoia, ilyen alapon háborút indítani abszurdum. Amellett értelme sem igen van a mai űrhadviselés és hiperszonikus rakéták korában. A távolság egyre kisebb jelentőséggel bír, ami a rakétázást illeti. Politikailag sem jelentett problémát az EU orientáció, az oroszok csak nyertek az EU-vel való kapcsolaton és az EU nem volt Oroszország ellensége. Most ez is elveszett számukra, de katonai előnyt sem nyernek, még ha elfoglalnák Ukrajnát részben, vagy egészben. Csak közelebb kerülnek a NATO-hoz, egy letarolt területet birtokolva, amiből amúgy van nekik elég. - A másik alaptéma a hadászati kimenetel latolgatása. Orosz részről felőrlésre megy a dolog, bár az ő tartalékaik is fogynak. Élőerőben és tűzerőben előnyben vannak. Ukrajna nyilván önmagában nem tud ezzel versenyezni. Azon múlik az ellenállás, hogy az Ukrainát támogatók mennyi haditechnikát képesek és akarnak Ukrajnába küldeni. Ehhez fel kell futtatniuk a hadászati termékek termelését, ami idő és pénz. Pénzük van, idejük kevesebb. De ha elhatározzák magukat az átállásra, messze túllépik az oroszok kapacitását. Addig a meglévő készleteik rovására kénytelenek korlátozott szállításokra, ami vagy elég, vagy nem. - A nyugat és főleg az USA célja az orosz fél meggyengítése gazdaságilag, katonailag és politikailag. Mindhárom törekvésük már sikeres lett, bár ára van. Ezeket a pontokat láttam lényegesnek és értelmesen megvitatottnak, bár alpvetően újat nem tudhattunk meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!